Facebook

Кирил Добрев: Има правителствена криза. Оставките са закъснели

Кирил Добрев: Има парвителствена криза. Оставките са закъснели Камилите се сменят, керванът си върви и се води от един и същи човек

„Трима възлови министри от правителството на „стабилността” си отиват. Това е правителствена криза и ние, от БСП, не сме изненадани от оставките и ги намираме за доста закъснели”.

Това каза зам-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията. Той заяви, че  има още две възлови ведомства, където оставките също са много закъснели. Добрев коментира, че оставката на Цецка Цачева е задължителна заради избягали и изчезнали затворници и за срива на Търговския регистър, който блокира изцяло икономическата дейност в страната.

Задължителна е и оставката на министър Порожанов заради кризата, предизвикана в Странджа. Добрев каза още, че тези оставки са признание за 10 годишната грешна политика на рязане на ленти. Зам.-председателят на левицата изтъкна, че тримата министри са поредните, които си отиват. „Заменяме едни партийни функционери с други. Този път номерът им няма да мине. Камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза”, категоричен бе Кирил Добрев.  Той допълни, че БСП е единствената опозиционна сила в този парламент и единствена, през всички тези години, е била близо до хората.

„Къде е Лиляна Павлова, защо не е в следствието и защо не я разпитват. Николай Нанков и всички шефове на АПИ се изредиха в следствието, но нея я няма”, каза още Кирил Добрев. Той припомни, че през 2011 година Росен Плевнелиев, като министър, прави обществената поръчка и дава изпълнението на тази фирма. „Защо той не е в следствието?”, попита още Добрев. Той припомни още, че тогава зам.-министър е Лиляна Павлова. „През 2016 година тя е министър и пуска в експлоатация с акт 16 пътя. А може би се чака днес да бъде „изпрана” и заедно с Лазар Лазаров да се върнат и керванът да продължи да си върви, и схемата да си работи” каза още Кирил Добрев. Той попита още- има ли взаимовръзка между строителни фирми и политически лица .„Докато не отговорим, няма да намерим отговора- защо пътищата ни са некачествени и защо хората умират по тях“, категоричен бе Кирил Добрев.

Крум Зарков: Ще подкрепим оставките на тримата министри, защото сме ги изисквали  многократно

„Ще подкрепим оставките на тримата министри, защото сме ги изисквали  многократно.Това, че тези хора си тръгват, не е отговор на големия въпрос –  ще има ли качествена промяна в политиките, които те водеха“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Той добави, че- дали ще има вот на недоверие, ще бъде решено допълнително .  Зарков припомни, че на първия вот на недоверие мотивите на левицата са били свързани с очевидните порочни практики по възлагането на поръчки при строеж на пътища, а вторият е бил за провала в сектор „Сигурност”. „Хубаво е обаче управляващите да се вслушат в аргументите ни по време на вотовете, защото с времето се оказва, че те са правилни”, добави Зарков. „Въпросът за отговорността несъмнено е много важен. Кой носи отговорност и каква?”, попита Зарков. Той заяви, че всички знаят, че в страната големи обществени поръчки се отдават порочно. „Въпросът е дали продължаваме да стоим с широко затворени очи пред случващото се и да оплакваме всяка следваща трагедия или коренно променяме начина, по който мислим”- коментира Крум Зарков.

Георги Свиленски: Проблемът е системен и е в управляващите

„Ярък пример, че този керван следва една и съща политика вече 10 години е създаването на нов орган за пътна безопасност. Такъв орган съществува у нас вече 15 години”- каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски. Той припомни, че  през 2011 г. този орган, заедно с правителството тогава, е приел „Стратегия за безопасност на движението”. „На първата страница е снимката на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В нея са написани абсолютно всички препоръки, които вече 5 дни слушаме по медиите”, коментира Свиленски.  Нищо обаче не е изпълнено. „Има ли смисъл да се прави нов орган, когато нормите и стратегиите не се изпълняват. Остана една година до приключването на тази стратегия. Според нея жертвите по пътищата  трябваше да бъдат намалени на 388 на година, днес те са 393, а е само края на август. Проблемът е системен и е в управляващите”, категоричен бе Георги Свиленски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!