Кирил Добрев: Купува ли си правителството местните избори?

Кирил Добрев: Купува ли си правителството местните избори?
В тъмното се разпределят поредните огромни финансови порции

„В тъмното се разпределят поредните огромни финансови порции. В последното решение на МС, което още не е публикувано в Държавен вестник, са разпределени 111 милиона лева. Това е третото постановление за една година управление на ГЕРБ без всякаква логика и санкция от парламента, дори от НСОРБ, но се разпределят средства.”

Това каза на пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той добави, че 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн.лв., 34 общини на ДПС и близки до тях – 28 млн.лв. и само 5 общини на БСП получават 2,2 млн.лв. „Само да припомня, че все още БСП е втора политическа сила с тенденция да стане първа, а разпределението на средствата е като за треторазрядна политическа сила, която няма никакво участие в българския политически живот”, категоричен беше той. След като събрал сумите от трите постановления се оказало, че става дума за 360 млн.лв. – разпределени от правителството на Борисов за по-малко от 1 година. „250 млн.лв. са дадени на общини на ГЕРБ, 70 млн.лв. на общини на ДПС и 8 млн.лв на общини, управлявани от БСП”, коментира Кирил Добрев и посочи фрапантни случаи на малки населени места, които са получили огромни суми от правителството на Бойко Борисов. „Село с 200 души получава 1 млн.лв. за асфалтиране, друго с 2000 души – 3,5 млн.лв. за пречиствателна станция.

Има населени места с малко жители, които не са пропуснати и в трите постановления и получават големи суми, като Доспат, Харманли, Казанлък и др.”, посочи зам.-председателят на БСП и добави, че от големите градове рекордьор е Варна, която е получила 90 млн.лв. „Купува ли си правителството по този начин парламентарна подкрепа за новия политически сезон, и опитва ли се едва година преди местните избори ГЕРБ да предреши и купи изборите?

Защото в тези списъци на населени места няма нито лев за бедстващи и наводнени общини, за хора, които останаха под водата. Всички казваме, че Видинският край е с приоритет и си късаме ризите, но за област Видин имаме само 200 000 лева. Това ли се прави за приоритетния Северозападен край”, попита Добрев. Той добави, че няма пари за майките, за социални мерки, но има пари за асфалт за село, в което живеят 200 жители. „Ние от БСП и нашите представители в местната власт, няма да оставим това просто така. 100 са българските общини, в които живеят над 2 млн. души, които за една година не са получили нито лев от това правителство. ”, заключи Кирил Добрев.

Донка Михайлова: Ще настояваме да стане ясен механизмът за разпределение на средствата от националния бюджет към общините

„Ние от НСОРБ сме силно разтревожени от субективното разпределение на средствата от централния бюджет за българските общини. Години наред изразяваме своята тревога от липса на публичност на критериите, по които се разпределят тези средства”, това заяви Донка Михайлова, кмет на община Троян, член на Националния съвет на БСП и зам.-председател на УС на НСОРБ. Тя бе категорична, че неясният начин за разпределяне поставя общините в зависимост от волята на централната власт, на отделни членове на правителството и партийни лидери. „Ние ще настояваме за спешно заседание на Управителния съвет на НСОРБ, в което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от националния бюджет. И ние кметовете, издигнати от БСП, ще внесем това предложение до дни”, отсече Донка Михайлова. Тя добави, че ще настояват за адекватно разпределение на пари за онези 100 български общини, които години не са получавали средства.

Деница Златева: Постановлението на МС е внесено на 31 юли в 20:00 ч.

„Въпросното постановление на МС е внесено на 31 юли в 20:00 часа, без съгласуване между отделните министерства в нарушение на устройствения правилник на МС. В аргументацията на МФ има текст само за разходването на средствата за Пловдив и София, както и средствата за храмовете за Варна и Русе. За останалите 80% от парите за общините е записано: По бюджета на редица общини са предвидени допълнителни трансфери, които са предназначени приоритетно за ремонт на улична мрежа и реализиране на редица инфраструктурни проекти”.

Това каза на пресконференцията зам.-председателят на БСП Деница Златева. По думите й по-странното е, че в обсъждането на тази точка, зам.-министърът на финансите е предложил проектът на постановлението да бъде приет по предложението на вносителя, защото не са били прецизирани точните наименованията на обектите в общините.

Освен това в доклада, внесен от министъра на финансите, не са ясни критериите и липсва ясна обосновка защо точно на тези общини да бъдат дадени тези средства, дали имат проектна готовност, дали могат да реализират обектите до края на финансовата година и др.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!