Кирил Добрев: Програмата на управляващите е чиновническа и българите не могат да се намерят в нея

Кирил Добрев: Програмата на управляващите е чиновническа и българите не могат да се намерят в нея
„Програмата на управляващите е чиновническа и българите не могат да се намерят в нея”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев.

Той заяви, че във всички програми на ГЕРБ присъстват като приоритети Струма, Хемус, тунелът под Шипка. Според него разликата с новата е, че липсва само тунелът. „Програмата е без конкретни цифри и показатели, освен – 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки. Тези цифри показват липсата на всякакъв фокус. Програмата е писана от чиновници в отделните ведомства, които са подали своите материали, и българските граждани не могат да се намерят в нея. Добре беше поне един от тях да ги обобщи”, заяви той.

В сферата на социалната политика Добрев припомни, че преди изборите всички партии са се обединили, че проблемът е бедността, ниските доходи и демографската криза. „После се каза: „Държавата не създава заетост, икономика и доходи”. Държавата обаче е длъжна да създаде условия за развитие на икономиката, за по-голяма заетост и за по-високи доходи. Вместо това 10 години с едни и същи доходи. Спаднала е безработицата, но след като половин България вече се изнесе”, каза още той. Зам.-председателят на левицата обясни, че демографската криза уж била приоритет и щяла да се бори с: „оценка на стратегии”, „адаптация на системи” и „оптимизиране на дейности“. „Все популярни изрази, с които на всички е ясно, че ще я преборим“, коментира той. Добрев подчерта, че за 8 години управление на ГЕРБ всяка следващата година раждаемостта в България е намалявала. „Питам Валери Симеонов, който заяви, че всяко 3-то дете в семейството ще бъде на издръжка на държавата, къде отиде този приоритет?“, попита той. Зам.-председателят припомни обещанието на управляващите, че ще актуализират всички пенсии, а в крайна сметка са увеличили минималната с 16 лв. „Прокламираната от Борисов дуална система уж ще обучи за 4 години 400 младежи. Всеки ден само за Лондон заминават 400 души. Този ангажимент може и да не се изпълни, защото ще се окаже, че до края на мандата им няма да има 400 младежи, които да бъдат обучени”, заяви той.

Добрев поясни, че сферите образование и наука са по-скоро пропаганда и агитация. „Говорим за обучение по гражданско самосъзнание и родолюбие, а 2016 г. започнахме без учебници по история. Единственото конкретно нещо в тази сфера е двойното увеличение на учителските заплати до края на мандата. Кой мандат обаче? Цветанов каза, че ще има и Борисов-4”, попита Добрев. По думите му в секторите отбрана и национална сигурност тези 100 дни са загубени. Според него всички проекти, които са получили картбланш и в правителство, и в парламент, са замразени. По думите му има сериозна липса на войници и ако българската армия трябва да бъде 30 000 човека, то в нея не достигнат 8 000 и тя не в състояние да изпълнява функциите си. Като будещо най-голямо недоумение в управленската програма твърдение, Добрев посочи: „Преодоляване на недокомплекта при запазване на определената численост на българските въоръжени сили и създаване на условия за висока мобилизация и професионален подход”. Според него това означава, че ще компенсираме липсата на войници, като запазим същия брой. „Имаме съмнения, че всичко в сферата на националната сигурност и охраната на границата е писано от експерта Анелия Велева. За каква реформа в МВР говорим, когато преди 1 месец обещаха да им платят дрехите? Проверете дали това се е случило. Полицейското присъствие във всяко населено място, обещавано преди изборите, е заменено с „увеличаване на присъствието на униформени полицаи и полицейския състав в малките и средните населени места, чрез назначаване на 1 000 души. Недокомплекта в МВР е 6 000”, заключи Кирил Добрев.

Калоян Паргов: ГЕРБ и ОП са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми

„ГЕРБ и ОП са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми”, заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Според него икономиката е нещото, което интересува всички и от това зависят плановете на хората за следващите години. „Управляващите са посочили два основни проблема – административна тежест и капиталов пазар. Административната тежест в последните 10 години може да бъде оценена по способността и желанието на бизнеса да инвестира в България или да бяга със своите капитали извън страната и преките чуждестранни инвестиции, които са спаднали драстично от 2007г. насам. Капиталовият пазар е част от програмата на БСП. Преди обаче да има такъв пазар, трябва да имаме действаща икономика”, обясни той. По думите му програмата на ГЕРБ и ОП е сбирщина от различни идеи, лансирани в различни програми.

По отношение на Българското председателство на Съвета на ЕС Паргов заяви, че са записани 3 приоритета – консенсус, конкурентоспособност и кохезионна политика. „Консенсус за какво обаче? За кохезионната политика – всички се интересуват дали, какво и на какъв признак ще получи страната ни. Въпросът е и за какво искаме тези пари и те каква добавена стойност ще имат и към икономиката като цяло. С беднот иасфалти трудно се постига устойчив икономически растеж. Председателството е възможност, която ние трябва да си дадем сметка, че трябва даоползотворим”, каза още той.

Паргов заяви, че в графата външна политика говорим за Шенген и Еврозона. „Те се преписват от програма на програма и са част от провала на ГЕРБ. Тази тема беше част и от първия мандат на Борисов”, коментира той.

Калоян Паргов заяви, че приоритетите на БСП са ясни и са записани в програмата на партията. „Това е единствената алтернатива за България. Алтернативният бюджет, който ще изготвим, се базира на – образование, доходи и сигурност. По тези теми ще търсим и консенсус”, заключи Калоян Паргов. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!