„Комерсант“ и „Независимая газета“ направиха критичен анализ за Сирия, „Ислямска държава“ и Русия!

"Комерсант" и "Независимая газета" направиха критичен анализ за Сирия, "Ислямска държава" и Русия!
Ислямистите бракуваха руския проект за конституция на Сирия, връчен на сирийската опозиция на преговорите във връзка с конфликта по-рано през седмицата в Астана. Това пише московският вестник „Комерсант“.

Опонентите на Башар Асад са обяснили, че приоритетна задача за момента е да се поддържа примирието в Сирия, а не да се разработва нов основен закон.

Снощи Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия анулира насрочената за днес среща с руския външен министър Сергей Лавров, без да обясни причините, посочва вестникът, като се позовава на министерството.

„Казахме им, че конституцията трябва да се пише от сирийци. Опитът на Пол Бремър (шеф на американската администрация в Ирак през 2003-2004 г.) ясно сочи: когато конституцията е написана от друга страна, тя не работи“, заявил за агенция Блумбърг говорителят на делегацията на сирийската опозиция в Астана Яхия ал Ариди.

Руската дипломация заяви по-рано, че предложението й е само „комплект от идеи, и то вариативни, с цел по принцип да се започне разговор по темата“.

ООН не коментира проекта, добавя всекидневникът.

„Комерсант“ разглежда подробно проектоконституцията, разработена от руски експерти. В преамбюла не се споменава вече „великият арабски народ“, Сирия се прогласява за „демократична държава“, „обща и неделима родина на всички нейни граждани“, „осъждаща тероризма във всички негови прояви“. Не се говори и за исляма, при все че в предишните конституции ислямското право бе наречено „основа на законодателството“ в Сирия.

Авторите предлагат за източник на властта в Сирия да бъде обявен, както и в Русия, нейният „многонационален и многоконфесионален народ“. За официални езици се обявяват арабският и кюрдският.

Документът фактически не определя държавното устройство – не обявява Сирия нито за федерация, нито за конфедерация, нито за унитарна държава, отбелязва „Комерсант“.

Същевременно изданието отбелязва „многото допирни точки с руската конституция от 1993 г.“. Според „РБК“, също запознат с документа, Русия предлага освен това да бъде отменено изискването сирийският президент да е мюсюлманин. Включен е текст, според който сирийските въоръжени сили не бива да се използват „за потискане на сирийското население“, нито да играят някаква роля в предаването на властта.

В Москва се търси единен знаменател за сирийската опозиция, пише в заглавие „Независимая газета“. По данни на вестника Лавров все пак ще разговаря днес със сирийски опозиционери – покани са получили хора от различни групи. Ще бъдат обсъдени резултатите от междусирийските преговори в Астана и формирането на единна опозиционна делегация, която да участва в срещата за уреждане в Сирия, насрочена в Женева на 8 февруари, заявява за вестника един от лидерите на сирийския Народен фронт за промени и освобождение – Кадри Джамил, поканен днес на срещата с руския министър.

За да бъде успешен следващият кръг от женевските преговори за Сирия, „са необходими преки преговори. А за целта трябва да има една делегация, представляваща целия опозиционен спектър, без изключения и хегемония на едните над другите. Този въпрос ще бъде засегнат“, казва Джамил.

„Напълно е възможно въоръжената опозиция в Сирия, която бе пристигнала за преговорите в Казахстан, да бъде включена сега в Женевския процес“, прогнозира „Независимая газета“.

„Не сме против те да заемат някакви места в делегацията на опозицията“, коментира Джамил.

В днешната среща с Лавров ще участват също опозиционерът Джихад Макдиси, бивш говорител на сирийската дипломация, и Халед Иса от партията на сирийските кюрди „Демократичен съюз“.

Очаква се и представител на Кюрдския национален съвет, поддържащ връзки с Иракски Кюрдистан. Те най-вероятно ще повдигнат въпроса за федерализация на Сирия и официално признаване на автономното кюрдско териториално формирование, обявено едностранно преди година, добавя „Независимая газета“.
Източник: blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!