Корнелия Нинова: Алтернативата за здравеопазването е възможна, след края на Борисов 3

Корнелия Нинова: Алтернативата за здравеопазването е възможна, след края на Борисов 3
Поздравяваме лекарите с днешния празник. Пожелаваме им да бъдат здрави и да имат сили да продължат да помагат и да лекуват българския народ. Призоваваме ги да бъдат активни участници в разговорите и във взимането на решения за бъдещето на здравната система.

Днес, от ПГ на „БСП за България“, искаме оставка на правителството на Борисов за погрома в здравеопазването в България. Вотът на недоверие е за последните 2 години от управлението, но Борисов управлява в последните 10 години.

За тези 10 години той смени 9 министри на здравеопазването, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК. Резултатът е следният-  парите за здравеопазване в този период се увеличават непрекъснато и днес достигат близо 9 млрд. лв, но 4 млрд.лв, уважаеми българи, плащате вие, от джоба си.

Нарушено е вашето гарантирано от Конституцията право за безплатно здравеопазване. Плащате за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи, под масата и над масата. В резултат на това управление, здравеопазването вече не е така, както и Конституцията го гарантира, достъпно. 80% от болниците са в 3 големи града.

Една родилка, например, трябва да пътува от Свищов до Велико Търново 80 км, в резултат на закриването на родилното отделение там.  Общинските болници фалират, те дължат около 600 млн. лв.  Пред затваряне са болниците в Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин, но до тях, и в дворовете на областните болници, изникват печеливши частни структури, които изсмукват ресурси от Здравата каса, от лечебните заведения, от вашите джобове.

Уважаеми управляващи, за 10 години докарахте здравеопазването до там, че достъпно и безплатно трябва да се замени- с връзки и с пари. Ако нямаш едно от двете или и двете едновременно, си обречен.

На трето място, искаме оставката на правителството и заради лекарствената политика. Лекарствата стават все по-скъпи, а евтините се изнасят без контрол. 45% от парите  за здраве отиват за лекарства. В Европа, в която сме отдавна, този процент е 25%. Кой печели от това- направете си сами изводите.

На четвърто място, лекува се по клинични пътеки, без ясен механизъм как се остойностяват те. Действате на принципа, което лоби надделее, то получава по-високо оценени пътеки. За да се приберат парите от Здравната каса и от хората, пациенти се приемат по 5, по 6 пъти по различни пътеки, като някои, при това,

изобщо не влизат в болница, но се водят там, за да се взимат пари. Хоспитализациите са се увеличили за този период 2 пъти – 3 млн. хоспитализации, а българите сме намалели с 1 млн. Разбира се, за това не са виновни лекарите, а системата която създадохте и която ги принуждава да правят това, за да не им фалират болниците.

Искаме ви оставката и за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките заболявания. За това, че изоставихте проблемите в спешната помощ и забавихте ключови процедури, като Регионална здравна структура и проекта „Подобряване на условията за лечение на спешни състояния“.

Сигурно мнозина от вас не знаят, уважаеми депутати от управляващите, че Министерството на здравеопазването не плаща  работни заплати на персонала на спешните отделения в 34 лечебни заведения, поради което този персонал се съкращава. А спешната помощ на много места в България остана единственият възможен достъп на българските граждани до лечение.

Искаме оставката Ви, защото правителството на Бойко Борисов 3- не върна в НЗОК 1,5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани, взети от правителството на Бойко Борисов – 1, с министър на финансите Симеон Дянков, въпреки решението на Конституционния съд по искане на БСП, още тогава.

Правителството на Бойко Борисов не плаща в пълен размер здравните осигуровки  на деца, пенсионери и държавни служители, което е задължено да прави по закон и поради това в Здравната каса има 1, 2 млрд. лева по-малко. Правителството е най-неизрядният платец към здравната система в държавата.

Заради всички тези проблеми, ние, от БСП за България, инициирахме дебат за здравна реформа в Народното събрание и задължихме министъра на здравеопазването да представи нова концепция за здравно осигуряване и секторни реформи. Секторни реформи обаче не ни бяха представени.

Искаме ви оставката, защото министърът и правителството не изпълниха решението на НС. Вие представихте проект, в който няма секторни реформи, има единствено механизъм за увеличаване на приходите в Здравната каса чрез допълнително натоварване на българските граждани с още плащания. Вместо правителството да плати дължимите 1,2 млрд. лв., вместо да върне незаконно взетите 1,5 млрд. лв, ги  задължавате да плащат още веднъж.  Това ще доведе до следното:  гражданите ще плащат няколкократно за своето лечение в болницата с 4 вида допълнителни плащания –  задължителна осигуровка от 8%; задължителна здравна застраховка от 12 лв. на месец; всичко над клиничната пътека, остойностена от болницата; цената на избор на екип, на медицински изделия и цената на така наречените екстри. Как мислите, че това е възможно за много от  българските граждани, особено за онези, които живеят на прага на бедността, в нищета и имат най-голяма нужда от помощ.  Естествено, че има и други възможности за развитие на здравеопазването, алтернатива има и ние, от БСП за България, я предлагаме. Може би не е единствената, сигурно има и други умни предложения, извън парламента, но ние заявяваме ясно и категорично нашата и я представяме и си поставяме за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването и да гарантираме на всеки достъп до здравеопазване. Това ще стане по следния начин – за здравноосигурените лица- гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, както пише в Конституцията, а за здравнонеосигурените и социално слаби лица- гарантиран базов пакет от медицински услуги; премахване на търговския статут на лечебните заведения и замяната му с нов статут;  детайлно остойностяване на всички медицински дейности и на труда на медицинските специалисти; изграждане на национална здравна система на регионален принцип – хоризонтална и вертикална интеграция, а във всеки регион лечебните заведения се обединяват в единна структура; внедряване на националната здравна карта; недопускане на демонополизацията на НЗОК, заплащане от държавата на пълния размер на здравноосигурителните вноски за деца, пенсионери, държавни служители; въвеждане на персонално медицинско досие; въвеждане на диференцирана ставка на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия.

Уважаеми дами и господа народни представители,

След малко ще проведем дебата, надяваме се той да е стойностен. Нека всеки, който говори от тази трибуна да заявява така, както изисква нашият правилник, има ли конфликт на интереси, бил ли е преди да влезе в тази зала собственик на болници, участник във фармацевтични компании и чии интереси представлява тук,  от името на кого говори, от името на своите избиратели ли.

За да сме сигурни в това, което ви казваме, за да сме сигурни в оценката на сегашното състояние,  защото вотът на недоверие е именно за сегашното състояние, а не за бъдещи намерения, както се опитвате да внушавате, за да сме сигурни, че предложенията ви, и това е цитат: „Не стават“ и това, което предлагаме е разумно и възможно- проведохме множество срещи преди да внесем вота с лекари, пациенти, общински болници, застрахователи. Днес ви представяме тяхното мнение, тъй като се оказва, че нито за вота, нито за предложената реформа не сте потърсили нито един от тях.

Националната пациентска организация – „У нас е най-добре да умреш. Няма пациент, няма проблем.“ „Положението ни е катастрофално“. Те споделят нашите идеи за намаляване на ДДС върху лекарствата, за регионалните здравни структури, наредба за работни заплати на медици и една здравна каса.

Национално сдружение на общопрактикуващите лекари – „Считаме, че е странно правителството да ни кара да избираме между два модела, като и двата не стават“. „Правителството търси само начин за събиране на нови пари  от хората.“ Те казват: „Никой не ни е канил да дадем мнение. Това не е реформа в здравеопазването“. Подкрепят предложенията ни за по-нисък ДДС на лекарствените продукти, за регионални здравни организации и остойностяване лекарския труд.

Сдружение на общинските болниците – „Огромно е нашето недоволство от политиката на управляващите. Предложените от правителството промени ни поставят в още по-тежко състояние. Това ще доведе до закриване на още общински болници“.  Те също подкрепят част от нашите идеи. Българският лекарски съюз – „Здравната система буксува, нищо не се променя от 2013г. Голям проблем е „гимнастиката“ с клиничните пътеки. Има диспропорции в заплащането на лекарите. Правителството напълно пренебрегва БЛС, неглижира се неговата роля, мнение и професионализъм, а министерство на финансите монополизира касата.“ Те държат държавата да си внесе пълните здравни вноски, да има  регионално покритие и да възстановите диалога с БЛС, като ги направите активен участник във вземането на решения. Застрахователите, на които искате да наложите нови отговорности, казват: „Направените предложения от правителството са неприемливи. С нас не е говорено,  нищо не е обсъждано и нищо не е съгласувано. Ние не можем да поемем рисковете, които правителството иска да ни възложи“. Те искат здравна електронна карта и електронно досие, каквото ние предлагаме.

Може би най-важна е оценката, която си давате вие сами, уважаеми управляващи,  в Доклада за национална сигурност за 2017г., който единодушно гласувахте преди два дни: „Прилаганите управленски подходи и решения през 2017г. в областта на здравеопазването, не доведоха до забележими за обществото резултати в справянето с предизвикателствата, не подобриха качеството на предлаганите медицински услуги, не се регистрира напредък в отстраняването на предпоставките за корупция. Неправомерното териториално разпределение на общопрактикуващи лекари  и специалисти продължава да ограничава достъпа на част от населението до здравни услуги.

При тези оценки на всички, които искате да засегнете с намеренията си за реформа, и които поставихте в тази ситуация, в която днес е здравеопазването- представители на различни организации, които поканихме днес тук, за да са свидетели на този дебат, при тази  самооценка, единственото решение на въпроса е правителството да подава оставка и да си тръгва. Алтернатива има. Тя не е само тази, на БСП за България, която представяме с „Визия за България“ и представяме на цялото общество. Сигурно има още други разумни и добри предложения, включително и тези, които получихме от всички организации, за което им благодаря.  Но за да стане възможна тази алтернатива, да се върне правовата държавата, за да се гарантират конституционно закрепените права на българите за достъпно и безплатно здравеопазване, е необходимо правителството на Бойко Борисов – 3 да подава оставка.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!