Корнелия Нинова: Борисов да изтегли Истанбулската конвенция, да не залъгва хората

Корнелия Нинова: Борисов да изтегли Истанбулската конвенция, да не залъгва хората
Да се актуализират здравният и държавният бюджет в НС

„Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция, докато не се постигне консенсус. Не знаем какъв консенсус търси, след като го няма в собствената му партия, парламентарна група и коалиционните партньори. Ако очаква консенсус от БСП, няма да го получи. Ние по тази тема имаме своята позиция и тя няма да се промени, независимо какъв натиск ни се оказва.”

Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя добави, че конвенцията не само, че не е оттеглена от парламента, както е казал Борисов, а е разпределена за разглеждане в комисии:  „Към днешна дата – Комисия по правни въпроси, Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Комисия по образование и науката, гледана е вече в Комисия по външна политика и има доклад по нея.

Ще повярваме в думите му, че ще я оттегли, ако утре, на заседание на МС, правителството реши да  оттегли внесената в парламента Истанбулска конвенция. Всичко друго би било за залъгване на хората, за успокояване на общественото мнение и тупане на топката, докато се търси някакъв измислен консенсус”, каза още лидерът на левицата.

Корнелия Нинова коментира случващото се в НЗОК и сектор здравеопазване.  „На г-н Плочев му се иска оставката за това, че зад гърба на министъра е поискал от НС актуализация на бюджета. Направил е нещо законно. Управляващите го обвиняват, защото се случва още през февруари. Ако за това му се иска оставката, то министър-председателят отдавна трябваше да подаде своята, защото през януари той изхарчи приблизително същата сума от 200 млн.лв, само че незаконно, еднолично. Извън Закона за бюджета, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие”, каза лидерът на БСП.

Според нея така излиза, че когато някой се придържа към закона, му искат оставката, а когато друг го прави, извън закона – може да прави каквото си поиска, визирайки министър-председателя.

Нинова припомни, че през управлението си, ГЕРБ са сменили над 10 министри на здравеопазването, сами си сменят шефовете на НЗОК, фалират общински болници, както и ги приватизират.  „Истинското решение на проблемите е – искаме актуализацията на здравния бюджет и на държавния бюджет да влезе незабавно в парламента”, категорична беше председателят на БСП.

Тя добави, че ако това не бъде направено, управляващите ще потвърдят за пореден път думите на президента Румен Радев, че парламентарната република е атрофирала и че в парламентарната република, решенията се взимат незаконно, от един човек.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

На живо – пресконференция

На живо – пресконференция

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 20 февруари 2018 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!