Корнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка

Корнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка
Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ

„Бойко Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка, а да дойде в България и да дава отговори, защото не може да си продадеш 1/3 от електропреносната мрежа и част от националната сигурност и да заложиш съдбите на 2,5 милиона българи.

Кой гарантира на тези хора какви ще станат цените на тока, когато Гинка е собственик? Има ли държава, има ли премиер в нея?“. Това заяви на среща с граждани в столичния район Красна поляна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й една фирма от Пазарджик, регистрирана преди три месеца с капитал от 50 хил. лв,  купува ЧЕЗ, на която всички софиянци са потребители. „ЧЕЗ прави оборот в България от 1,7 млрд. лв. от българските граждани.

Тя е 100% държавна чешка фирма. Симеон Сакскубурготски продаде на ЧЕЗ 67% от българското енергоснабдяване, Бойко Борисов продаде останалите 33%.

През цялото време БСП бе против това и казвахме, че енергетиката е част от националната сигурност и трябва да остане държавна, както е във Франция, Белгия, Гърция, Чехия“, припомни развитието на продажбата Нинова. Тя допълни, че тези държави са преценили, че енергийната система е държавен приоритет, а в България тя е била прекупена от Гинка от Пазарджик.

„Тя купи ЧЕЗ за 320 млн. евро. Цял ден я издирваме, защото искаме да се яви в Народното събрание, комисията по енергетика и да ни разкаже – как така с 50 хил. лв. във фирмата купува ЧЕЗ и 1/3 от разпределителната мрежа на България. Нали не си правим илюзии, че ги купува Гинка?“, попита Нинова.

Тя определи случая като един от най-ярките примери за паралелната държава, срещу която се бори БСП . „Обърнах се към президента Радев да изрази становище, защото той има отговорности по националната сигурност. Половин час след това, Борисов се обади от Брюксел и взе главата на Теменужка Петкова“, коментира председателят на БСП.

Нинова заяви още, че за да се спаси за пореден път, премиерът изгори бушоните Гинка и Теменужка. „Бойко Борисов не може да излъже българския народ, че не е знаел и че сделката е станала тихо. Става въпрос за тежко задкулисие и за това, че Гинка е подставено лице на някой.

Ние, от БСП, няма да се спрем, докато цялата истина не се разнищи и не се произнесат ДАНС и КЗК“, каза още тя. По думите й това е поредният удар по държавността и хвърлянето на 2,5 млн. българи уж на Гинка от Пазарджик, а всъщност на някой, който утре ще вдигне цената на тока, ще обере народа и ще си замине.

„Това е лицето на правителството на Борисов и то, когато сме председатели на ЕС, когато всички погледи са към нас и трябва да покажеш най-доброто, на което си способен. От Чехия дойдоха изказвания, че работят в Източна Европа и за първи път виждат такова нещо“, каза в заключение Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!