Корнелия Нинова: Борисов и ГЕРБ поставиха държавата на колене пред 5 големи търговски вериги

Корнелия Нинова: Борисов и ГЕРБ поставиха държавата на колене пред 5 големи търговски вериги
Докато с едната ръка прибират ролсройсите на олигарсите, с другата ръка на същите им наливат милиони от нашите пари

„Борисов и ГЕРБ поставиха България на колене пред 5 големи търговски вериги“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани във Велико Търново за „Визия за България“.

Тя обясни, че правителството дава открит урок за антиикономическа, антиевропейска политика и липса на държавност – Порожанов е отишъл при търговските вериги да ги помили да не покачват цената на хляба. Лидерът на левицата подчерта, че в ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба – намаляване на ДДС, сезиране на КЗК.

По думите й комисията трябва да попита веригите- защо натискат българските производители да продават продукцията си под себестойност. Тя допълни, че хлебопроизводители са обяснили, че ако един хляб струва 1 лев, 35 ст. се плаща на производителя, 45 ст. са за търговската верига и 20 ст. отиват като ДДС в бюджета.

Нинова подчерта, че БСП е повдигала многократно темата с двойните стандарти при храните, предлагала е закон за търговските вериги, както и мерки за подпомагане на българското производство. „Малкият и средният бизнес е пропищял от извиването на ръце от страна на търговските вериги- да продава под себестойност, да плащат услуги, които не им се предоставят.

Докъде докара Борисов България? Вместо да изправят държавата срещу този проблем и да се справят с него, те отиват да се молят на колене“, заяви Корнелия Нинова.

Председателят на БСП цитира  думите на Борисов: „Олигарсите, ако не искат да им взимаме ролсройсите, да спазват законите“. Тя припомни първия мандат на Борисов, когато са обикаляли с хеликоптери и са снимали палатите на митничари, на олигарси и са обещавали да им ги приберат като незаконно придобити.  „Палатите още са си там и онези хора си живеят в тях. Така и сега-  докато с едната ръка прибира ролсройсите, с другата ръка на същите хора им наливат милиони от нашите пари“,  каза още тя.

Лидерът на БСП попита- кое правителство е наляло пари в хотелите на Арабаджиев, на който сега му прибират ролсройсите, за да спят там всички европейски делегации и е наляло на Миньо Стайков стотици хиляди по време, пак на Европредседателството, за да снабдява с ракия за гостите от Европа. „С кои очи сега ще погледнат тези европейски лидери и ще им кажат, че са спали, яли и пили от такива хора, които сега ги прибират за престъпления“, попита Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заедно с зам-председателите на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева, и Крум Зарков,  секретарят на ПГ на левицата Ирена Анастасова, народните представители доц. Георги Йорданов и Валентин Ламбев,  и евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков представиха пред гражданите „Визия за България“.

Събралите се задаваха въпроси, свързани с носенето на отговорност от срана на властимащите не само с оставка, заплащането на учителите и университетските преподаватели,  мерки за запазване на младите хора у нас, състоянието на сектор „Сигурност“ и в частност Българската армия, проблемите с бежанците.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!