Корнелия Нинова: Борисов няколко пъти излъга. Държавата се е ангажирала по сделката с ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Борисов няколко пъти излъга. Държавата се е ангажирала по сделката с ЧЕЗ
„Правителството е знаело, държавата се ангажирала по сделката с ЧЕЗ чрез ББР.“

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите.

Според нея службите са информирали навреме какво се случва. „Държавата, националната сигурност и 3 млн. български граждани трябва да стоим и да чакаме благоволението на г-жа Гинка Върбакова- да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите, както тя сама се изрази, или да не се поддаде и 3 млн. българи да станат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик“, подчерта Нинова.

Председателят на левицата бе категорична, че в този казус най-важното е да бъдат защитени правата на 3 млн. потребители, държавният интерес и държавната сигурност.

„Смятаме, че в основата на тази сделка, от началото до края, стои правителството на Бойко Борисов. Той само в последната седмица, няколко пъти  излъга българския народ“, коментира тя.

Нинова припомни твърденията на Борисов, че правителството няма нищо общо, нищо не знае и едва сега научава за това, което се случва. „Шефовете на ДАНС, „Разузнаване“ и „Военна информация“ информираха българския парламент, че имат пълната информация по движението на продажбата на ЧЕЗ от 2010 г. до днес и е била предадена на компетентните институции – Министерския съвет“, обясни тя.

По нейните думи Борисов е излъгал, че е възложил проверки  и те веднага са започнали от КЕВР, КФН, НАП и други. „Разбрахме от шефовете на тези български институции и органи, че не са започнали такива проверки и нямат никакво намерение да ги започват, защото законът не им дава правомощия докато сделката не се финализира“, каза още Нинова.

Председателят на БСП опроверга думите на Стоян Мавродиев, че е на изслушването, само заради уважение към парламента и че не би трябвало да е там. „Чел ли е закона за Българската банка за развитие?

Той е тук по задължение, защото в чл. 4 пише, че банката съобразява дейността си с политиката на правителството на България. И не е вярно, че не са длъжни да информират принципала и правителството за дейностите си“, категорична е Нинова.

Според нея, ако ББР твърди, че няма никакво отношение към сделката, като държавна банка, значи чешката компания ЧЕЗ, чрез своя говорител, лъже. Тя посочи позиция на ЧЕЗ, в която се казва:

„Разполагаме с писмо на ББР, в което банката декларира интерес на „Инерком“ за рефинансиране на заема от Европейска банка за възстановяване и развитие“. Корнелия Нинова подчерта, че българският министър-председател е внесъл в Секретното деловодство на НС хвърчащия лист, с който ангажира ББР. „Този път ще повярвам на Борисов, че банката е ангажирана“, коментира тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!