Корнелия Нинова: БСП внася предложение за анкетна комисия за случая НДК и сигнал до прокуратурата за корупция там

Корнелия Нинова: БСП внася предложение за анкетна комисия за случая НДК и сигнал до прокуратурата за корупция там
Две лобита в ГЕРБ се карат кой ще вземе парите за плочките на НДК и ще провалят председателството

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“, представена от лидера Корнелия Нинова

Дами и господа народни представители, и особено колеги от ГЕРБ,

Поставяте въпроса за единение, да застанем зад приоритети като председателство на България и принципи на демокрацията,  като парламентарна република. Само че, докато говорите тези красиви думи, обявихте война на президентската институция, като си позволихте без никакви данни да говорите за корупция, за натиск върху експерти, които са взимали независими решения. Освен тази война, обявихте война и на опозицията като ни наричате „убийци“. Срещу вас се изправиха и майките на деца с увреждания. Чака ви и протест на полицаите.

За каква сигурност, спокойствие и обединение говорите? При това злоупотребявате и с фактите.

Г-н Цветанов,

Уважаваме действията на президента Радев и го подкрепяме от първия му ден до ден днешен, включително и вчера.

Вие злоупотребявате, защото ето как всички заедно застанахме в Свищов пред хората – от лявата страна на президента съм аз, от дясната- вие. Не злоупотребявайте и не обвинявайте държавния глава в  разделение на нацията  и в различно отношение към различните политически лидери.  Това го видя не само цял Свищов, а цяла България.

По темите които поставихте, г-н Цветанов, че България е парламентарна република и че председателството е изключителен приоритет за всички ни. Колко парламентарна република е онази република, в която не се обсъждат приоритетите на България за европредседателството в  българското НС, а г-н премиерът подписва в Брюксел, с другите две държави приоритетите за председателството? Колко парламентарна е тази република, в която министър-председателят втори месец не идва на парламентарен контрол, за да обсъдим председателството на България? И колко парламентарна и спазваща законите и демокрацията ще е тази република, в която днес предлагаме да обсъдим и да приемем специална анкетна комисия, която да разследва случилото се в НДК?  Да ви видим сега- какви парламентаристи и борци срещу корупцията сте.

От вчера заглавията във всички вестници са: „Скандал“, „Скандал в управлението“, „Министър уволнява директор на НДК, премиерът го връща и отнема на министъра част от ресора му за председателството“.  Какво става в държавата? Отговорете вие – две лобита в ГЕРБ -бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. лв. за ремонт в НДК? Така ли е? И двете страни в този спор го признават. Боршош казва: “Няма да подписвам обществени поръчки под натиск и на ръба на закона“. Кой  го кара да го прави?

Няма как да е опозицията, някой от управляващите е. Г-жа Павлова от друга страна казва, че там има данни за  корупция, че тя е информирала премиера и той се е съгласил г-н Боршош да бъде уволнен. Каква парламентарна република и какво председателство, като свеждате всичко до това- кой в ГЕРБ или в управляващото мнозинство да открадне едни пари от един ремонт и от едни плочки. Няма приоритети, няма политики. Председателството беше сведено до смяната на тези плочки. Сега рискувате бъдещето на България.

Това, г-н Цветанов, Ви е парламентарната република и приоритетът председателство на България на Съвета на ЕС. Ето защо, тъй като има основателни съмнения  за корупция, изговорени и от двете страни в този спор,  внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая по две причини – ако вие не искате, ние се обявяваме за борба с корупцията и паралелната държава и искаме истината; и двамата в спора казват, че председателството е пред провал. Очевидно няма да се справите с този проблем.  Ще трябва да ви помагаме. Времето доказа, че сме били прави, че решихме  Деница Златева да не участва в това правителство, че ще използвате и председателството за користните си цели и ще сложите представител на БСП като параван да ви трие ръцете от кражби и далавери.

Искаме анкетна комисия за истината и пускаме сигнал до главния прокурор, за да сезираме за проверка: какво се случва там – корупция и най-големият риск за България- опасност да провалите председателството, опасност да отблъснете Европа,  да изложите България пред Европа, да отблъснете европейски лидери, които няма да дойдат в тази ситуация, но най-вече  опасност  да не решите по време на това председателство поне един проблем на българските граждани, да пропуснете голям и уникален шанс за България. Това сте вие- „Борисов“ 3 и управляващото мнозинство, което го подкрепя.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!