Корнелия Нинова: БСП няма да позволи на България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия

България не изнася оръжие, боеприпаси или стоки и технологии с двойна употреба за Украйна, категорична бе вицепремиерът

„Представих пред Народното събрание и знам, че е обсъждан и приет в комисия абсолютно подробен доклад за издадените разрешения за износ, трансфер и транспорт на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за месеците, дните и седмиците, през които сме този кабинет. Там абсолютно подробно е описано всичко – документ по документ, фирма, стока, количества, суми, за които са изнесени тези стоки.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в Народното събрание по време на блицконтрол.

Тя се обърна към народните представители и българските граждани със следните думи: „България изнася оръжия, стоки и технологии с двойна употреба сигурно за над 60 държави, но за пореден път декларирам от трибуната на българското Народно събрание – нито един износ не е осъществен за Украйна, не само в последните месеци откакто е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г., след подписването на Минските споразумения“, категорична бе Нинова. „Декларирам го тук, с лицето си, пред целия български народ – България не изнася оръжие, боеприпаси или стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, каза още вицепремиерът.

Като лидер на БСП тя заяви: „Категорично и твърдо коалиционният партньор “БСП за България“ няма да позволи със средствата, които разполагаме – законни, парламентарни, на изпълнителната власт, България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба.“

„Преди 2 заседания на парламентарен контрол г-жа Гунчева ми връчи неофициално този лист хартия, който днес от трибуната нарече документ. Лист хартия, на който няма име на фирма на бланка, няма подател и подпис и става въпрос за пренасочване на един транспортен коридор през друг. Това не е документ, проверих сигнала и такова нещо нито е влизало в Министерството на икономиката и индустрията в комисията по оръжие, нито е обсъждан този транспорт на оръжие, нито му е издавано разрешение“, заяви Корнелия Нинова във връзка с отправения от народния представител Елена Гунчева въпрос.

Корнелия Нинова обясни, че комисията в Министерството на икономиката и индустрията няма нито законовото право, нито практически право да проверява сделки на място. „Комисията получава документи, които се преглеждат и подписват от представител на ДАНС, представител на „Военна информация“, представител на МВР, представител на Министерство на отбраната, представител на Министерство на външните работи, и чак тогава министърът на икономиката и индустрията последен слага подписа. Комисията не може да извършва разследващи дейности, тя гледа документи, преценява и одобрява“, обясни от трибуната  министър Нинова.

„От доклада, който представих пред Народното събрание се вижда, че има достатъчно разрешения за износ и трансфер, но има и предостатъчно откази, защото някой от документите не отговаря на изискванията на българските или международните норми“, допълни Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!