Корнелия Нинова: ГЕРБ избират чуждите и големите интереси, а ние малките и българските производители

Корнелия Нинова: ГЕРБ избират чуждите и големите интереси, а ние малките и българските производители
Корнелия Нинова: Нямаме и няма да имаме договорки с ГЕРБ, на светлинни години сме в политиките

„ГЕРБ избират чуждите и големите интереси, а ние малките и българските производители”. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че левицата внася Закон за храните,  с който се задължават веригите с оборот повече от 2 млн. лв. да предлагат определен процент българско производство, съответно: 70% от млечни продукти, 50%  плодове и зеленчуци, 50% напитки.  „Ако не го правят, да търпят глоба 10% от оборота от този вид стока”, обясни тя и подчерта, че това е възможно и го има в други европейски държави – Румъния и Полша. Председателят на БСП подчерта, че целта е да се подпомогне родното производство и българската икономика. По думите й противоречията с ГЕРБ и като цяло в политиката в ляво и дясно е, че те казват, че държавата трябва да се оттегли от тези отношения и да ги остави на свободния пазар, а левицата казва: „Не, държавата трябва да се намеси и да помогне на родното, националното и малкия производител”. Нинова заяви, че със споразумението с Канада управляващите застават зад корпорациите и големите, а БСП застава зад малките и българските производители. Според нея споразумението с Канада ще бъде убийствено за България –  безконтролен внос на земеделски продукти, някои от тях надхвърлят потреблението на цяла България. „Българското ще приключи , защото онези стоки са по-евтини, но са с ГМО”, каза още тя и припомни, че Канада е единствената държава, която съди ЕС, че е забранила ГМО.

Нинова обясни, че отговорът на тази инициатива на левицата ще е твърдението, че това ще доведе до покачване на цените. Тя подчерта, че за закона за търговските вериги е имало същите твърдения, но това не се е случило. Лидерът на левицата допълни, че справка на НСИ и на Министерство на финансите показва, че след като е бил приет законът, цените не само, че не са се покачили, а дори са паднали и търговските вериги си плащат данъците в България. Това сега е втората стъпка. „Стъпка и към българина да започне да цени българското. Съюз произведено в България, където са 1500 български производители, подкрепят закона и участват в писането му”, заяви председателят на БСП.

Нямаме и няма да имаме договорки с ГЕРБ, на светлинни години сме в политиките 

На въпрос, с кои партии би се коалирала БСП в управлението след едни предсрочни парламентарни избори, тя отговори, че това зависи от това кои партии ще влязат в парламента.  Нинова беше категорична, че се прави внушение за съюз с ГЕРБ за отблъскване на наказателния вот срещу управляващите, защото се вижда, че  БСП е единствената алтернатива. „Всички социологически проучвания показват, че само БСП расте с 5-6%, а други партии спадат надолу. Това показва, че хората започват да виждат тази алтернатива”, категорична бе тя. По думите й БСП и ГЕРБ са на светлинни години разлика в политиките, което се вижда и от подкрепата на едните за СЕТА и закона за храните от страна на левицата.

По повод на твърденията за разговори между БСП и ДПС, Нинова обясни, че Борисов сам си е признал, че е канил ДПС на среща за разговори, а твърди, че има договорки на движението с БСП. „Това е тежко лицемерие и противоречие. Не е имало такива разговори, нито официални, нито неофициални”, заяви лидерът на левицата.

На балотажа Радев и Йотова ще спечелят. На втори тур ще търсим подкрепа от всички българи, които искат промяна

Нинова подчерта, че на балотажа кандидат-президентската двойка Радев-Йотова ще победи. „Между първи и втори тур ще се обърнем към всички българи, които не харесват ГЕРБ в управлението, президента на ГЕРБ досега, както и кандидата им за държавен глава и най-вече политиките, които провеждат. Ще призовем всички да дойдат да подкрепят промяната, независимо на коя партия симпатизират”, обясни Нинова. Тя подчерта, че и тук разликите между кандидатите, подкрепени от БСП и ГЕРБ, са основно в тезите и политиките и те са коренно различни. Като пример тя даде СЕТА – Цачева и ГЕРБ са „за” , Радев е „против”. Нинова посочи и темата за санкциите срещу Русия, че ген. Румен Радев винаги е казвал, че е против тях, а Цачева си  сменя позицията през няколко дни. „В национален ефир тя каза, че е против, а след това правителството и ГЕРБ гласуват „за” запазване на санкциите”, заключи Корнелия Нинова.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!