Facebook

Корнелия Нинова: Да направим Софийска конвенция за демографската криза

Корнелия Нинова: Да направим Софийска конвенция за демографската криза Нямам обяснение защо се получи такава истерия и такъв натиск за Истанбулската конвенция

„Нямам обяснение защо се получи такава истерия и такъв натиск за  Истанбулската конвенция.

В политическия си живот,  доста натиск съм преживяла, такова нещо не ми се е случвало. Не може ли със същия натиск и сила да направим Софийска конвенция за демографската криза и всички европейски държави, които са в такава криза, да решим, че ще направим всичко за проблема. И младите да остават в България, и да се раждат българчета“. Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя обясни, че истинската същност на текстовете проличава не толкова в Конвенцията, а от т. нар. обяснителен доклад към нея на Съвета на Европа.

„В него се обяснява всеки член от Конвенцията и истината тук лъсва. Може би неслучайно този доклад не беше придружаващ решението на МС за одобрението“, коментира тя. Нинова цитира чл.53 от този доклад: „Определени групи физически лица могат също да се сблъскат с дискриминация, въз основа на тяхната полова идентичност, което с прости думи означава, че полът, с който те се идентифицират не е в съответствие с пола, който им е отреден по рождение.

Това включва някои категории лица като например: транссексуални, транвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е отредило като принадлежащо към категорията на мъжете или жените“.

„Чл.311 – страните по Конвенцията, се изисква да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и да доведе до предоставяне на статут на бежанец“, посочи още тя. По нейните думи това са различни хора, на които на тази база, трябва да им се даде статут на бежанец. „В доклада има и за образованието в училище, където се казва, че на базата на тези постановки там, където е възможно, да се въведат в училищните програми обучения за нестандартните роли на пола.

Виждате какво започна още преди да е ратифицирана конвенцията – различни енциклопедии тръгнаха в публичното пространство, комикси за деца в тази посока“, каза още лидерът на БСП. Нинова обясни, че в един референдум има информационна кампания. „Всеки от нас ще изрази позицията си, ще тръгне по страната, ще обясняваме на хората едната и другата страна. Най-разумното в това разделение, в което попаднахме е хората да се произнесат. Президентът призова депутатите да проявят разум и да не ратифицират Конвенцията и тогава вече референдум наистина няма да бъде необходим“, уточни Нинова.

„Никога не съм подкрепяла тази Конвенция. Ние дори физически не бяхме в залата, когато това е гласувано, защото по това време, с благодарност към Сергей Станишев и към екипа му, ни бяха направили двустранни срещи, извън форума“, заяви председателят на БСП. „Колко демократично е в една такава организация да ти кажат, ако си на различно мнение ще те изключим от организацията? Сергей го намекна на пленума на НС.

Колко демократично е да ти кажат  в едно такова писмо – веднага да си оттегли предложението, в което се призовава за референдум? Демократичните партии не си ли питат народите? Какво по-добра реакция от това да не гласуваш или да свикаш Националния съвет? Ако бяхме в залата щяхме да гласуваме против.

Казвам, че не сме били там, защото се показва един протокол, в който сме се регистрирали за участие“, обясни Нинова. Тя попита как ПЕС ще изключи от редиците си една от двете партии в цялото семейство, които в последната година печелят избори – БСП и португалците. „Ако искат да се лишат от едната партия, която от многото социалистически и социалдемократически в Европа през последните години има подем, тяхно е решението. Не мисля, че ще се стигне дотам“, подчерта тя. Нинова припомни, че други държави в ЕС като Хърватия, Чехия, Гърция, Ирландия, Латвия, Унгария, Литва, Люксембург, Словакия, Великобритания не са ратифицирали Конвенцията и те не са обявени за антиевропейски.

Бивши членове на БКП, а сега от ГЕРБ, говорят срещу хора от БСП, които нямат нищо общо с онова време

По повод учебника по история на 10 клас, Нинова обясни, че БСП не е против да се изучава периодът на социализма, но трябва да се изучава обективно. „В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а  45  години, Социалистическият период, в 12 теми. Виждате ли несъответствието?“, попита тя.

По нейните думи това, което е било качено за обществено обсъждане, няма нищо общо с крайния резултат. „На обществото бяха представени едни учебници, бяха обсъдени и приети и някой след това подмени този период. Разликата между това, което са видели хората и другото е огромна“, категорична е Нинова.  Тя е на мнение, че чрез миналото се посяга на бъдещето, защото това го учат деца, които нямат представа какво е било.

„Те няма спомени за онези периоди и ще го попият такова, каквото им се представя в учебниците. Чрез миналото това е битката за бъдещето на децата“, посочи лидерът на левицата. Според нея парадоксалното е, че бивши членове на БКП, които по това време са били на много активни позиции и са се  възползвали от онзи период, излизат и говорят срещу хора от БСП, които не са били членове на БКП. „Погледнете първия ред на нашата парламентарна група, няма един член на БКП, погледнете първия ред на ръководството на ГЕРБ – две трети са били членове на партията. Това е лицемерно“, допълни тя.

Във връзка с поискания от БСП одит на Сметната палата, Нинова е на мнение, че управляващите ще я подкрепят, ако искат прозрачност и почтеност в харченето на парите. „Нямаме подозрения, а факти – 1.5 млрд. лв. миналата година правителството разпредели, извън бюджета. Само от началото на тази година –  може би 200 млн. лв. В тази правова и парламентарна държава има ред“, категорична е тя. Според нея Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република, като след това разпределя средства, извън бюджета. „Нормалното и редното е да влезе в парламента и да поиска актуализация, ако уважава парламента. Ако не, взима еднолично решение и дава парите там, където има протест, защото го е страх от протест“, коментира Корнелия Нинова.

„Ако има сериозни сигнали за корупция, няма наши кметове, няма ваши. Който е нарушавал закона и е крал, да си носи отговорност“, подчерта председателят на БСП. Тя припомни, че през месец Октомври депутати от БСП от Пазарджик са дали пресконференция, на която са показали схема на „Кумгейт“ в Септември. „Това тръгна от БСП, а днес този кмет е с повдигнато обвинение и беше арестуван“, каза още Корнелия Нинова.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!