Корнелия Нинова: Да сменим модела, който 29 години унищожава България, а не да поправяме грешки

Корнелия Нинова: Да сменим модела, който 29 години унищожава България, а не да поправяме грешки
Бизнес прослойка си купува политици, независимо от кои цветове. Това трябва да спре!

Чуха се призиви, че можело днес да избeгнем този разговор- тихо и кротко да гласуваме ветото на президента и да продължим напред. Можехме за пореден път да заметем нещата под килима, всички заедно.

Чуха се неистини: „Ние не сме приватизирали, а вие сте приватизирали”. И вие сте приватизирали – остатъчните пакети на ЕРП са продадени от правителството на Бойко Борисов. Чуха се призиви за деескалация на напрежението, за друго поведение. Дайте ни пример- как да стане това, като спрете да се наричане помежду си  фелдфебели и лобисти.

Като спрете дори физически да се биете. Това, което направихте днес, в българския парламент, беше дъното на българския парламентаризъм.  Деескалирайте напрежението при вас, поне спрете да се биете.

Уважаеми колеги,

Събитията от последните дни, свързани със Закона за приватизация и следприватизационен контрол и кулминацията днес, са най-ярък пример за три неща. Първо: власт и пари са се сраснали в едно, власт и интереси са се сраснали в едно. В България има бизнес прослойка, която си купува политици, независимо от кои цветове. Това не е грешка, това е модел. Това са грешки в продължение на 29 години – моделът на прехода. Това, което днес дискутираме, е само един пример на този модел. Второто, което показва днешният случай е, че корупцията промени своята структура и своя модел. По-рано корупцията се гонеше между чиновници, взели подкуп и хора, дали подкуп. Днес корупцията е заложена в правилата от политическата класа и икономическите интереси заедно, в законите, за да бъдат те ненаказани.

Днес, с този закон, дадохте пример, че всички антикорупционни органи, които сме приели досега, няма да сработят. Няма антикорупционен орган, който да хване в корупция нито политик, нито бизнесмен, които са си написали закон, който ги защитава. Днес корупцията не е престъпление, тя се превърна в норма, правило и закон, написани от управляващите.

Приемете още 10 антикорупционни органа- няма да се справите с корупцията, защото с едната ръка приемате органи, с другата пишете закони, в които залагате корупция. Третият извод е, че в политиката коалициите не се правят за добро управление и за доброто на хората. Те се правят за власт и пари. Казахме ви го преди две години. Две години го доказвате, а днес сложихте черешката на тортата на това твърдение. Тази управленска коалиция не беше създадена за изпълнение на програма и политики, а за разпределяне на власт и пари. Този закон и ситуацията днес го показват в най-ярка степен.

Призовавате да поправим тази грешка, ще я поправим с гласуване. Ние призоваваме не просто да поправяме грешка след грешка, които са умишлени, а да преосмислим модела, който за 29 години и в който няма невинни, доведе до това- България да е изчезваща държава, да сме най-бедни в Европа, с най-висока смъртност, децата ни да са най-необразовани.

Това е голямото предизвикателство пред нас и народа ни – да даде тази енергия и това пробуждане, които ще ни принудят да променим този модел, който 29 години унищожава България, за който днешната ситуация е ярък и показателен пример. Имате август месец, вместо да ни призовавате да ходим на море, мислете върху смяната на модела, а не за поправяне на грешки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!