Корнелия Нинова: Европейска прокуратура е нужна. Може най-накрая някой политик у нас да влезе в затвора

Корнелия Нинова: Европейска прокуратура е нужна. Може най-накрая някой политик у нас да влезе в затвора
Лидерите на партии от Централна и Източна Европа, които се събраха във Вишеград, излизат с обща позиция за създаването на Европейска прокуратура.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви пред тях, че всички европейски граждани дават своя принос за европейския бюджет, но кражбите и измамите с пари от европейските фондове пълнят джобовете на малцина, а страдат изрядните данъкоплатци.

“В последните две години ние събрахме информация за много случаи на корупция при правителството на Бойко Борисов. Подадохме сигнали до българската главна прокуратура и бяха образувани досъдебни производства. В последните месеци работим и за подаване на необходимата информация на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Трябва да бъдем непримирими. Европейска прокуратура е нужна. Може  най-накрая някой политик у нас да влезе в затвора”, каза още тя. Според Нинова понастоящем финансовите интереси на ЕС не са достатъчно добре защитени.

На първо място тя посочи, че съществуващите органи на ЕС – Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) и Европейската полицейска служба (Европол) не могат да извършват наказателни разследвания, нито да преследват по наказателен ред случаите на измама. “ОЛАФ може само да предава резултатите от административните си разследвания на компетентните национални органи, които след това решават самостоятелно- дали да образуват наказателно производство, въз основа на констатациите на ОЛАФ”, обоснова се тя.

На второ място, според нея има големи различия в националните усилия в областта на правоприлагането от страна на отделните държави-членки, като те не винаги предприемат необходимите действия за справяне с престъпленията против бюджета на ЕС. “Понастоящем едва в около 50 % от случаите на съдебни препоръки, предадени от ОЛАФ на националните прокурорски органи, се стига до предявяването на обвинение.  Европейската прокуратура, чрез своите разследвания във всички участващи държави-членки, ще способства за реални наказателни преследвания и понасяне на отговорност за злоупотреби с евросредства”, каза още Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!