Facebook

Корнелия Нинова: За една година президентът и вицепрезидентът изпълниха със съдържание президентската институция

Корнелия Нинова: За една година президентът и вицепрезидентът изпълниха със съдържание президентската институция Имаха последователни, силни и твърди позиции в защита на националния интерес

„Отчетът на президента и вицепрезидента беше респектиращ. За тази една година изпълниха със съдържание президентската институция“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Според нея президентът Радев има впечатляваща международна дейност, в която е отстоявал националния интерес на България.

„Имаха последователни, силни  и твърди позиции по вътрешно-политическите въпроси на България, съсредоточени като теми върху национална сигурност, борбата с корупция, социални въпроси.

Двамата абсолютно последователно през тази една година изпълняваха това, което обещаха в предизборните си платформи. За мен това е най-силната характеристика на президентската двойка“, подчерта Нинова.

„През тази година Радев не успя да ни убеди за достигане на 2% от БВП за превъоръжаване. Нашата партия има друга позиция по този въпрос и аз съм я изразявала пред него и пред КСНС“, допълни тя.

„Що се отнася до оценката му за парламента, приемам я с тъга, но е вярна. Виждате какво прави мнозинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, а Бойко Борисов лично, три мандата, превърна парламента в това, което каза г-н Радев – нотариат, който му заверява подписа“, коментира председателят на БСП. Като пример посочи вчерашния дебат по вота на недоверие.

„Може ли да има вот на недоверие към правителството и да не дойде министър-председателят?

От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България“, каза още Нинова. Според нея това е системно и последователно погазване на

Конституцията и на институциите в България. „Управляващите  и президентът имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, а битка на концепции“, отбеляза тя.

„Приоритет на президента за следващата година остава свободата на словото, за което го подкрепям. Имаме нужда от свобода на словото“, допълни лидерът на БСП. Тя припомни случая, когато беше изгонен от парламентарната зала лидер на опозицията – тежко посегателство върху свободата на словото.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!