Корнелия Нинова: Заради целесъобразност рушим основите на правовата държава

Корнелия Нинова: Заради целесъобразност рушим основите на правовата държава
Внасяме Закона за опазване на околната среда в КС

ПГ на „БСП за България“ няма да подкрепи второто гласуване на Закона за опазване на околната среда. Ще подкрепим ветото на президента.

Би трябвало да разделим темата на две- за правото с правни аргументи, а като политици- да се опитаме да погледнем по- широко на принципите и на морала, на правовата държава и функционирането на държавността.

За юридическите аргументи, ние, ако приемете закона за втори път, ще го внесем в КС с жалба по отношение на чл. 125 от Конституцията. Да, Конституционният съд се е произнасял по подобни случаи, но за такъв- не- за отпадане на инстанция в съдопроизводството. Събираме подписи и юридическият спор, и конституционността  ще реши този в България, който има тези правомощия.

Става въпрос и за нещо друго. Вие цитирате пороци на гражданските движения. Сигурно има такива, но нека да погледнем първо себе си. Политическите партии колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразност? Колко наши решения има отменени от Конституционния съд?

В тази зала са взети противоконституционни решения. Един път изключения, втори път изключения, трети път изключения.

Така, стъпка по стъпка, рушим държавността, функционирането на институциите и взаимния контрол между властите. Това би трябвало да е големият разговор днес тук – за държавността, за правовата държава. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!