Facebook

Корнелия Нинова: Заставаме на страната на половин милион българи за спасяването на районните съдилища

Корнелия Нинова на въпрос защо е водач в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване

„Поводът за пресконференцията ни днес е нарастващото недоволство в страната във връзка с предложение на ВСС за превръщане на районни съдилища в териториални поделения, което означава на практика закриването им. Става въпрос за 57 районни съдилища.

Предложението отчита единствено числа и статистика, без да взема предвид социално-икономически и инфраструктурни проблеми.

По-важното е, че това решение в 57 общини засяга 480 хиляди българи, които живеят на територията на тези общини. На практика означава затрудняване на достъпа на тези хора до правораздаване.“

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

„Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване и по този начин да ги принуждавате сами да се откажат да упражняват това свое право“, добави тя.

Лидерът на БСП посочи, че става дума освен за географски труднодостъпни региони, но и за изоставащи такива – с много бедни хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно и по този начин на практика им се отнема конституционното право на правосъдие.

Нинова даде конкретен пример с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане само едно – в самия административен център и хората от малките общини ще трябва да пътувам дотам. По думите на Нинова същите са случаите в Кърджали и Видин, също изоставащи региони, които ще останат само с един районен съд.

„Има още много примери за закриване“, добави тя.

Според нея това предложение е нескопосано и ненавременно, най-малкото, защото то изисква промени в над 20 закона. Нинова също така отбеляза, че в доклада, представен във Висшия съдебен съвет, се цитират промени в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния, Гражданско-процесуалния кодекс, но извън тях ще трябва да се променят над 20 закона, като се започне от Кодекса на труда и се свърши със Закона за водите.

„Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент. Не може изобщо такава реформа да се доведе докрай без парламент, който да вземе тези решения“, изтъкна Корнелия Нинова.

Нинова добави, че е разговаряла с правосъдния министър и това предложение също не се е споделя от него.

„Съгласни сме, че промяна трябва да се прави и нашата политика през последните 4 години е насочена към това – да се правят промени. Но промяна, която ще доведе до по-добро и която ще облекчи живота на хората. А точно тази промяна не води до по-добро и не го облекчава, а напротив – усложнява им живота“, подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова каза още, че хора от БСП се включват в протести в цялата страна с цел да се спре това решение и да се изчака действащ парламент, в който разумно да се обсъди.

„Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика – то е политическо. А в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива“, категорична бе Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!