Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция: Разумът и правото победиха

Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция: Разумът и правото победиха
Единствено БСП беше подложена на жесток натиск от свои и чужди

„Ще продължим както и досега, с всички сили, да се борим срещу насилието над жени и деца. Що се отнася до частта на Истанбулската конвенция, която въвежда социалния трети пол и джендър идеологията, съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър- председателя Борисов, който внесе тази Конвенция и който след една година каза, че съжалява единствено за това, че тя не е била обяснена и приета.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод решението на КС за Истанбулската конвенция.  Тя подчерта, че министърът на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Цецка Цачева са дали положително становище, че Конвенцията не противоречи на Конституцията, което показва отношението на цялото правителство.

„Радвам се че разумът и правото победиха. Поздравявам КС за това решение и всички български институции, които застанахме, като един, срещу подмяната на българските национални ценности с една чужда на нашето общество и семейство идеология“, каза още тя.

„Нямаше друга партия в България, освен БСП, която  в последните 5-6 месеца да беше подложена на такъв жесток натиск и от наши, и от чужди – чуждите ни наричаха „антиевропейци“,  „националисти“, „фашисти“; а своите ни заплашиха с изключване от ПЕС. Вътре в БСП имаше хора, които искаха да подкрепим Истанбулската конвенция, омбудсманът ни хокаше, вицепрезидентът ни поучаваше.

Затова искам да благодаря на всички членове на БСП, които застанахме като един в тези последни месеци, въпреки натиска, на който бяхме подложени отвсякъде и не се огънахме“, заяви Нинова и подчерта, че това е победа на българския народ в защита на своята идентичност, на националните и семейни ценности.

Корнелия Нинова напомни, че БСП е внесла в последните месеци предложения за промени в Наказателния кодекс и вече вместо жертвата да води дело и да подава жалба, това ще прави прокурорът, а делата  ще се  водят със средствата на държавното обвинение. „Увеличихме наказанията за  насилниците и направихме предложение за създаване на областни центрове, където жертвите на насилие да могат да намерят институционална, морална и човешка подкрепа.

„В последната седмица се срещнахме с организации на хора, пострадали от насилие. Те дадоха предложения за българските закони, които ние обработихме и в първите дни на септемврийската сесия ще внесем. Нашият отговор е такъв – строги български закони и контрол за тяхното изпълнение.“- коментира Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!