Корнелия Нинова: За нас е неприемливо да няма нов бюджет за 2023 г., а да бъде удължен сегашният

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия
Даването на оръжия на Украйна би въвлякло България във военния конфликт и ще гласуваме против

„Времето е необходимо да приемем бюджета, а за “БСП за България“ още повече социалните мерки, които за нас са задължителни в тежките месеци, които ни чакат. Ще използваме това време максимално, за да търсим съгласие по социална програма в Бюджет 2023.“ Това заяви от кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с връчването на мандатите от президента.

Лидерът на левицата е изненадана от информацията от днешното изслушване на финансовия министър: „Въпреки трите варианта, които бяха анонсирани като подготвени от служебния кабинет, в крайна сметка няма да има бюджет, а ще има удължаване на досегашния.

За нас това не е приемливо, защото цените растат, бедността нараства и трябва да се подобри бюджетът за 2023 г. с увеличаване на минималната заплата, а служебният кабинет предвижда замразяването ѝ. С преизчисляване на пенсиите, а служебният кабинет предвижда само швейцарско правило.

Ако продължим сегашния бюджет, при нарастващите цени, инфлация, тежки зимни месеци, ще ощетим и народа си, и икономиката“, предупреди Нинова и допълни, че трябва да има нов бюджет за 2023 г., който да отчита необходимостите в момента за държавата и за народа.

Лидерът на левицата потвърди позицията на партията, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, на ДПС и на “Възраждане“, а ако бъдат поканени от “Продължаваме промяната“ за втория, ще участват в разговори.

По думите на Нинова част от парламентарните групи са настояли в дневния ред на НС да влезе веднага решение за изпращане на оръжия за Украйна. „Слава богу надделя разумът и правният ред, ние също смятаме, че трябва да се мине през комисиите“, посочи тя и продължи:

„Ние смятаме, че даването на оръжия на Украйна би въвлякло България във военния конфликт и ще гласуваме против по всички предложения“, категорична е Нинова и допълни, че от левицата искат мирно решаване на конфликта и по дипломатически път.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!