Корнелия Нинова: За нас правенето на Алетернативен бюджет не е наддаване. Това е политика

Корнелия Нинова: За нас правенето на Алетернативен бюджет не е наддаване. Това е политика
„Нормално е да има разследвания, когато има съмнение и данни, и ние казахме, че не ни притесняват, нито Елена Йончева, нито проф. Георги Михайлов. Вярваме в тяхната невинност и стоим зад тях твърдо, като един. Но ни притесняват други неща и искаме да ни се отговаря на въпроси. Обвиняват Елена Йончева за пране на пари около КТБ, но банката се разследва от около две години и нещо. Защо сега се предприемат тези стъпки и кога започнаха те?“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. Тя обясни, че след като Йончева разкри Кумгейт в Хасково, Делян Добрев отговори с тези нападки. Обвиненията идват след като направи филм за оградата, след като се зае с разследване на строителството на пътищата.

„Смятаме, че това е отговор на нейните журналистически разследвания за корупция и кражби във властта.

Това е политически удар срещу разследващ журналист. Насърчавам Ели да продължи с всичко, което е започнала“, категорична бе Нинова. Лидерът на БСП припомни и аргументите на строителната камара, които бяха: Не го правете, защото ще се изложим и може да ни спрат средствата .

„Това не може да бъде аргумент да не се бориш с корупцията, на което и да е правителство“, каза Нинова и допълни, че ще се иска истината и обективността да излезе наяве. „Как никой не  забеляза, че имаме  проф. Михайлов в групата? В момента, в който дойде вотът на недоверие за здравеопазване и той стана острието, което започна да изнася фактите за състоянието на здравната система, изведнъж му се поиска имунитета“, коментира Нинова

„Няма как с нашите гласове да правим кворум, той е задължение на мнозинството“- отбеляза лидерът на БСП по другата актуална тема. Тя коментира, че нямам как- с гласовете на опозицията да се даде възможност управляващите да увеличат данъците на старите коли или да въведат такса върху дрехи втора употреба. „Това е въпрос на политика“, категорична бе тя.  „Решили сме да не се регистрираме, докато Валери Симеонов не подаде оставка“, заяви Нинова. Тя коментира, че не може от едната страна да са кресливи жени на „уж болни деца“, а от другата да не се поиска отговорност, защото ще падне конструкцията на правителството.

„За нас правенето на Алетернативен бюджет не е наддаване- те дават 500 млн., ние даваме 600. Това не е политика. Нашият бюджет е предложения за промяна в модели. Той не е просто счетоводство“, коментира Корнелия Нинова. Тя припомни, че управляващите дават 500 млн. повече за здравеопазване и затова бюджетът бил социален и много щедър. „Какво променя това в онези проблеми, които тревожат българите в здравеопазването. Прави ли лекарствата по – евтини, прави ли здравеопазването по- достъпно? Възстановяват ли се някои общинска болница пред фалит? С тези 500 мл. ще има ли повече лекари и медицински сестри?“, попита Нинова. Тя припомни, че БСП предлага- как лекарствата да станат по- евтини, как хората да не си доплащат лекарствата, които са осигурени, за бедните да има национален фонд, който да гарантира достъпа им до здравеопазване, какво да се направи със заплатите на лекарите, откъде да се намерят пари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова  попита- с какво право г-жа Екатерина Захариева, след като правителството няма решение и тепърва ще се взема, публично заявява, че България подкрепя глобалния пакт за миграция на ООН, който ще бъде подписан през декември. „Отговаря ли това на националния интерес?“- зададе въпроса тя. Нинова коментира, че няма много време за становища и външно министерство изразява следната позиция: България подкрепя окончателния вариант на проекта, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни. „Ако няма решение нито на правителството , нито на парламента- кой даде право на външния министър да прави това изявление. Може ли да информира българското общество- какви писмени указания са дадени на нашия представител в ООН как да гласува , как обсъжда в работната група, защото нашите дипломати там не говорят от свое име“, попита Нинова. „Това не  е маловажно за бъдещето на България и Европа и няма как да го пренебрегнем“, категорична бе тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!