Корнелия Нинова: Имаме някои общи позиции със Съюза на съдиите. Получихме и препоръки по закона

Корнелия Нинова: Имаме някои общи позиции със Съюза на съдиите. Получихме и препоръки по закона

Съдиите категорични, че е конституционно допустимо президентът да назначава председателят на структурата

„Съюзът на съдиите ни предостави професионално становище по нашия антикорупционен законопроект. Имаме съвпадение по някой теми, а по други отправиха препоръки. Те са следните:

На обща позиция сме, че има нужда от такъв специален нов орган, а не от механично събиране на досега съществуващи, които не са дали резултат в борбата с корупцията.”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след среща с председателя на УС на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов и члена на УС на Съюза Емил Дечев по повод проектозакона на левицата за антикорупционнен закон.

По думите й, представителите на Съюза са отбелязали на срещата, че не е противоконституционно, а е възможно и допустимо президентът на републиката да назначава председателя на антикорупционния орган.

„Не е противоконституционно, възможно и допустимо е, този орган да има и разследващи функции, както сме предложили, докато нашите опоненти твърдяха обратното”, отбеляза още Нинова.

Председателят на БСП каза и препоръките, които са отправили съдиите, с които левицата ще се съобрази, а именно:

„Първо да се разпише по ясно процедурата по номинирането и назначаването от президента на председателя.

Второ, да предвидим по-добра отчетност, тъй като този орган, ще има големи правомощия за разследавне на корупция по високите етажи на властта”.

Тя добави пред медиите, че обсъждането на законопроекта продължава с ВАС, Главна прокуратура, академичната общност, от които се очаква становището им за подобряване на текстовете на закона. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!