Корнелия Нинова: Има изход от ситуацията в държавата – оставка, предсрочни избори и каквото народът реши

Корнелия Нинова: Има изход от ситуацията в държавата – оставка, предсрочни избори и каквото народът реши
Уважаеми български граждани,

Днес получихте още едно доказателство за вашата правота, когато искате оставката на цялото правителство и смяната на този модел на управление.

Получихте го в най-важната институция в България – парламента. За пореден път министър-председателят унижи българската институция – Народно събрание. 10 години в управлението, той налага този стил на управление. Няма държавност, няма институции.

Един човек решава еднолично всички въпроси.
Днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиер, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца.

Но днес получихте и доказателство за вашата сила. Те са уплашени от вас. Мнозинство, което мълчи в тази политическа криза е объркано и страхливо. Няма нито едно изказване от страна на първата политическа партия в коалицията. Нито едно представяне от страна на първата политическа партия на новия кандидат за вицепремиер. Какво говори това? Обърканост и страх от вас. Защото сте прави в исканията си за промяна на този модел и оставки.

Тази оставка е поредната и няма да реши нищо, защото тя не отстранява причините, за състоянието, в което се намира държавата след 10 години управление на Бойко Борисов. Тази коалиция между ГЕРБ и ОП е обречена от самото начало. Преди година и половина от тук казахме, че това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове- и времето го показа. Две години скандали и нестабилност в управлението доведоха до нестабилност в държавата. Помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години, освен за това – кой какъв пост да заеме, кой за кого лобира в туризма и икономиката, кой чии интереси защитава тук, като внася законопроекти в полза на олигарсите? Може ли някой от вас да ни разкаже поне 5 минути от тези 6 часа, през които спорихте вчера? Имаше ли разговор за това- как минималната пенсия да стане 300 лв., а минималната заплата 1000 лв.? Едва ли. Имало е караници за постове, влияние, власт, пари.

Провежданата политика на тази коалиция през цялото време е в полза на големите и богатите. Твърдите, че въпреки скандалите, правителството има програма, която изпълнява. Вие не си изпълнявате програмата. В нея пише, че няма да вдигате данъци- не само, че вдигате старите, но измислихте и нови. В нея пише, че ще увеличите доходите с определени суми- не го правите. В нея пише, че ще борите с корупцията, а предизвикахте най-големите корупционни скандали, които сложиха петно върху България. Вие не си изпълнявате програмата.

Третата причина, за да се стигне до тук е вашата арогантност, високомерие и неглижиране на общественото мнение, на предложенията на опозицията, на различно от вашето мнение. Живеете в паралелен свят . Всеки ден говорите на обществото какъв голям икономически растеж имаме, каква стабилност, какво богатство се лее над българската земя. Не виждате обаче, действителната картина – че загиваме като народ заради демографската катастрофа, обедняваме, неравенствата растат, здравеопазването е в колапс, образованието произвежда неграмотни деца. Във вашата представа всичко е прекрасно. Вашия свят и този, на действителността, са паралелни.

По тези три причини – коалиция за власт, политика за богатите, срещу бедните и средната класа и високомерие, и арогантност, стигнахме до тук – хиляди хора да са на улиците в страната. Вижте за какво протестират те- за доходи, срещу несправедливостта, срещу неравенствата и разслоенията, срещу корупцията и искат смяна на модела и системата. Как да променим модела? Поне от две години говорим  как виждаме промяната в модела. Модел, в който политици и олигарси, независимо кой управлява България, се сговарят помежду си и работят за собствените си интереси и срещу интересите на народа. Вие дадохте ярки примери за този модел като внесохте законопроект, с който да опростите задължения на един олигарх в държавата и няколко закона, с които да съдерете три кожи от народа с нови данъци, дори и върху старите коли. Това е модел, в който политиците, когато седнат тук, забравят за какво са изпратени, сговарят се помежду си срещу благото на народа. Тези дни дадохте още примери за това- когато хиляди хора са на улицата заради бедността си, тази политическа класа си вдига заплатите. Това също е модел. Модел на неравенство, политическо високомерие и пренебрежение към истината – как живее народът. Това е задкулисие, градено години наред. Вие сте най-яркият израз на този модел, на който е време да сложим край и да мислим за бъдещето. Защото паралелната държава днес краде 10 млрд. лв., а вашата, официалната – на растежа и цъфтежа, подхвърля 50 млн. коледни надбавки. Това са два паралелни свята и моделът, който трябва да се промени.

Ние искаме да го променим. Но ще го направи ли тази оставка? Не, няма да го направи! Тази оставка просто сменя един човек с друг. Ще доведе ли тази оставка до това- да си оттеглите предложението за данъка върху старите коли, ще намалите ли ДДС върху храните и лекарствата? Ще дадете ли пари на младите семейства, ще скъсате ли с тази модел на политическо-олигархична зависимост, където обществени поръчки раздавате не за качество на работа, а за количество на комисионни? Ще скъсате ли с този модел?

Не, всичко ще продължи постарому. Ще раждате все повече нестабилност, несигурност, не давате перспектива на народа и бъдеще на държавата. Има изход от тази ситуация и той е само един – оставка на цялото правителство, демократични, правови, конституционни механизми за излизане на държавата от това състояние и за изход  на народа от тази бедност и несправедливост. Те са: оставка, предсрочни избори и каквото народът реши.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!