Корнелия Нинова: Искаме нашите закони със социални и икономически мерки за хората и не подкрепяме програма с лобистки закони

„От ПГ на „БСП за България“ искаме да сме ясни, за да спрат други представители да спекулират на гърба на нашата парламентарна група.

Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една-единствена причина. За нас най-важни днес са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката и на хората. Нашата грижа в момента са доходите – помощ за безработни, за младите семейства, за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика.

Причината да не подкрепим програмата е, че нито едно от направените от нас предложения не се гледат в комисиите, не се включват в програмата на Народното събрание. Предупредихме още миналата седмица, че настояваме това да бъде един от приоритетите на работата на парламента, защото както виждате, удължава се срокът на епидемиологичната обстановка, а хората изнемогват. Доходите не са достатъчни. Цените растат нагоре.

Нашата грижа е това като първи приоритет. Внесли сме 8 законопроекта в този смисъл. Те са в помощ на младите семейства, на пенсионерите, на безработните. Държим в програмата на парламента да бъдат включени най-приоритетните 3 от тях – Законът за местните данъци и такси, където отпадат таксите за детски градини и ясли. Втори – Кодекс за социално осигуряване – преизчисляване на пенсиите. 50-те лева са хубаво нещо, но не са достатъчни.

Дори вече да компенсират увеличението на цените. На трето място – Законът за семейните помощи и деца, където предвиждаме помощ за родители, които са се осигурявали през последните две години, помощ за второ и трето дете не по-малко от 6 500 лева.

Всичко това трябва да се случи през актуализация на бюджета. Искаме ред и правила в държавата, ред и правила в парламентарната република – това трябва да стане през актуализация на бюджета в Народното събрание – предложение, което също сме внесли.

Затова и днес се въздържахме от програма, в която има лобистки текстове, има всякакви интереси. Но не и най-важният интерес – този на хората.

Тази позиция представяме на Председателски съвет и настояваме социалните законопроекти да бъдат включени в програмата на Народното събрание.

Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова.

Нинова изложи мотивите на парламентарната левица, гласувала „против“ дневния ред на парламента.

Днешното заседание на Народното събрание бе закрито, след като предложения дневен ред не събра одобрението на мнозинството от депутатите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!