Корнелия Нинова: Искаме оставката на Главчев, като председател на НС

Корнелия Нинова: Искаме оставката на Главчев, като председател на НС
Председателят на парламента би трябвало да е пръв между равни, но това не е така

„Внасяме подписи за оставка на г-н Главчев, като председател на Народното събрание. Той грубо нарушава правилника на НС, не си изпълнява задълженията и е проводник на езика на омразата, разделението и скандалите, които политическа партия ГЕРБ налагат в обществото“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя подчерта, че парламентът не работи вече шеста седмица.

„Имаме заседания по 23 минути. Така ще бъде и тази седмица“, допълни тя.

Нинова обясни, че това се случва, защото правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. „В същото време законите, които ние внасяме, не се гледат нито в комисия, нито в зала“, подчерта лидерът на левицата.

През това време ГЕРБ чете декларации, пълни с омраза и конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ. „Лицемерно искат национално съгласие и протягат ръка, но умишлено вкарват разделителни линии и провокират скандали. Даже официално обявиха, че имат радикално крило в ГЕРБ“, изтъкна Нинова.

Тя цитира стенограми, според които БСП е: „небългарска политическа партия“, „клахте българите, както и турчин не ги е клал“, „дано не се повтаря никога повече управлението на БСП, което представлява утопията на властта“.

„Стенограми, в които се твърди, че ние нямаме право да говорим и да бъдем съдници т.е. отнема ни се и думата“, акцентира тя. По нейните думи днес, от трибуната на парламента са прозвучали думи като „безродници“, „убийци“, „кръв“. „Този език в 21-ви век, в българския парламент- омраза и разделение се насажда от ГЕРБ. Това е отношение не само към БСП, а към 1 000 000 българи, които ние представляваме тук“, уточни Нинова.

Според Корнелия Нинова председателят на парламента би трябвало да е пръв между равни, но това не е така.

„Г-н Главчев грубо и системно не изпълнява правилника на НС и чл. 155, според който трябва да вземе отношение и да накаже за това, че народни представители отправят лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било – думи, които увреждат доброто име, непристойно поведение и др“, подчерта Нинова.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!