Корнелия Нинова: Искаме оставката на Кунева

Корнелия Нинова: Искаме оставката на Кунева

Социалистите търсят обяснения от министри

„Искаме оставката на Кунева. Какво още трябва да се случи, за да бъде освободен министър? Нейна оставка и поемане на отговорност от страна на министър-председателя.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Стара Загора след изнесено заседание на Изпълнителното бюро там.

Тя припомни, че новият закон отнема пари от държавното и общинско училище и ги прехвърля на частното, както и изключва от програмите автентични български автори за сметка на чужди. Според нея матурите са провалени чрез изтичането на информация, а масово ниските оценки показват, какво е равнището на реформата и качеството й. „Учителският събор беше гавра с българските учители – да ги караш от цялата страна и да им държиш реч, без да им дадеш възможност да си кажат мнението. Да им кажеш, че ще им вдигнеш заплатата с 10%, а на другия ден министър-председателят го опровергава“. Нинова е на мнение, че от всичко това резултатът е срив в качеството на образованието, гарантирана малограмотност на българчетата.

„За нас, като партия, образованието е една от най-приоритетните и важни сфери в българската политика, защото без качествено образование, няма икономика, приходи, възможност за социални политики и младите бягат навън“, каза още председателят на БСП. По нейните думи това се плаща от българския народ като сметка за мира и спокойствието между коалиционните партньори само и само, за да са на власт. „Този модел на управление е изчерпан и искаме предсрочни избори“, категорична е тя.

„Не е достатъчно да критикуваме, трябва да посочваме и алтернатива. Освен нашия законопроект на закона за средното образование, ние ще внесем жалба до КС и искаме отлагане на закона за една година“, заяви още Корнелия Нинова.

Валери Жаблянов: Учителският събор имаше по-скоро политически характер, отколкото да помогне на учителите

„Още при внасянето на закона за образованието ние гласувахме против. В някои от клаузите му се крият тежките проблеми в българското средно образование“, заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Той уточни, че новата структура на образованието предизвика сериозни сътресения и в учителското съсловие и недоумение в много местни органи на властта – кметове и общински съвети.

„Те трябваше да преценят дали да намалят с едни клас съществуващите основни училище или да ги направят десетокласни. Това е абсолютно невъзможно, защото едното включва уволняване на учители и сбиване на програмата, а другото – назначаване на учители и по същество създаване на нов тип училище“, уточни той. Жаблянов припомни и, че учебниците за 1 и 5 клас не са отпечатани и не са одобрени.

„БСП предложи законопроект, с който въвеждането на закона в сила да стане от 1 август 2017г. Той има подкрепата на повечето от учителите, директорите и хората, свързани с българското образование, които са дълбоко убедени, че реформата не може да се проведе като кампания и на инат“, категоричен е народният представител.

„Учителският събор беше едно мероприятие, чиято цел остана неизвестна и на участниците в него, и на организаторите. То имаше по-скоро политически характер, отколкото да помогне с нещо на българското образование и учители“, коментира Жаблянов. Според него кратката литературна и музикална част, представена пред учителите, не може да компенсира ниските заплати, липсата на престиж на професията, ужасяващото състояние на дисциплината в училищата, лошото отношение на учениците към учителите.

„Борисов да поеме отговорност. В противен случай тазгодишните 30% слаби оценки, догодина ще изглеждат като блестящ пример на фона продължаващите деструктивни действия в образованието, които се предлагат под формата на някаква реформа“, каза още Валери Жаблянов.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!