Facebook

Корнелия Нинова: Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна

Корнелия Нинова: Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна Няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси

„Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик.

Според нея в тази среща няма нищо изключително. „Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища – между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон.

Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси“, допълни тя. Нинова подчерта, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси.

„Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани“, каза още Нинова.

Тя заяви, че БСП ще продължава да поставя въпросите за българския национален интерес. „Позицията – България е домакин на среща между две страни – Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа.

Ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава“, категорична е лидерът на левицата.

По отношение на тракийските бежанци, според нея, това не е само въпрос на двустранни отношения.

Тя припомни, че през 2008 г. ЕС приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция. „Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството – душевни граници до Кърджали – на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът.

Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България?“, попита Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!