Корнелия Нинова: Който спечели изборите да следва обществен договор с четири приоритета – демография, образование, здравеопазване и икономика.

Корнелия Нинова: Който спечели изборите да следва обществен договор с четири приоритета – демография, образование, здравеопазване и икономика.
Изказване на лидера на БСП по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП

ТРЕТА ЧАСТ

Напоследък социолозите ни дават или равенство с ГЕРБ, или с 1% те над нас, или ние над тях, но общо взето е паритет. Но въпросът не е те да се махнат, а ние да седнем във властта и да продължаваме по старому. Защото ще се провалим. Желанието е за сериозна промяна.

Тази промяна е очертана в нашата Визия за България.Следващият въпрос е- като спечелим избори с кого ще управляваме? Редовният въпрос, който все на нас се задава и никога на ГЕРБ. И така.

Дали ще управляваме с ГЕРБ, мисля, че е излишно да си губим времето и да повтаряме едно и също нещо. Ясен е отговорът- не. Вторият въпрос, който ни се задава е- ще управляваме ли с ДПС? ГЕРБ внушават – ето отиваме си ние с патриотите и идват БСП и ДПС на власт. Ясно е на всички, че коалициите искат компромиси. Правили сме ги няколко пъти и знаем какви са последиците. Когато се заговори за коалицията ни с ДПС, най-често се споменават порциите и въпросът – Кой? Айде да обърнем този разговор и да поговорим за политики.

Защото вижте какво се случва- почват отново аритметичните спорове и сборове- ако дойде нова партия, колко ще вземе, БСП колко ще има, с кои гласове ще й стигне и с кои няма да й стигне да управлява след избори.Това също е част от стария модел – пазарлъкът – кой с колко гласове и с кого ще управлява, без мисъл- какво ще прави. Виждате провала на патриотите и ГЕРБ. Ето това е коалиция за власт, с броене на гласове, без никаква мисъл за програма. И така, искам да поговорим за ДПС. Но не на този принцип за броене на гласове, а по политики. И да вземем две изключително важни теми – данъчна политика, доходи и здравеопазване.  ДПС никога няма да отстъпят от съществуването и продължаването на политиката за плосък данък. Ние, се надявам поне оттук нататък, няма да отстъпим от въвеждането на прогресивен данък. Как се съвместяват тези работи, според вас? С броене на депутатски гласове няма да стане.

Второ, ДПС искат децентрализация в здравеопазването, демополизация на Здравната каса и създаване на множество здравни каси. Нашият здравен модел във Визия за България е коренно различен. Нищо общо няма. Е, по тези две теми – най-важни за българския народ- за доходи, данъци и здраве, след като имаш такива разминавания, какви гласове да броиш и с кого предварително да се договаряш за коалиция? Оттук нататък ви предлагам, когато говорим по тези въпроси, да говорим за политики, за програми, за съвместимост на програми и политики, а не за броене на гласове и за предварителни решения за управления с една или друга партия.

Нашето предложение във Визия за България не почива на такива сборове на числа, а на следното – да предложим на българския народ не повече от 3 – 4 приоритета. Предлагам ви да сложим една цел, която ние вероятно до Конгреса ще обсъждаме, а на Конгреса ще говорим. Защото ние от много години, и като народ, нямаме единна цел. Разделени сме по всички въпроси, по които се сетите- от футбола до голямата политика. Но все пак трябва да има нещо, което да обединява народа. И аз мисля, че изчезването на българския народ, демографската катастрофа, може да бъде тема, която да ни събере. Мисля, че можем да поставим и втора цел – да бъдем образована и здрава нация, която произвежда. Ето ви четири приоритета – демография, образование, здравеопазване и икономика.

Мисля, че няма да има български гражданин, независимо от политическата му ориентация, който да не иска да е здрав, образован, да има работа и да съществува България. Средствата за постигане на тези цели вече са въпрос на разговор с всеки. Но целта на Визията е, когато се постигне такова голямо обществено съгласие, който и да управлява и с които и да управлява, и каквито и да е математгически сборове да прави- да изпълнява тези четири неща. Нека си бъдем различни – с лява идеология, дясна, центристи, но има неща, които стоят над нас. И който и да спечели да следва този обществен договор и това съгласие. Още един въпрос се поставя от протестите на хората, който е много чувствителен – „не“ на всички партии, защото всички сте еднакви, маскари, и се борите единствено и само да влезете във властта и да я употребите в лична полза и не мислите за народа.

Другарки и другари, последните две години преживяхме толкова удари, за да покажем, че сме различни, че сега трябва да положим максимални усилия- да го разказваме с факти, за да видят хората- защо сме различни. Преди две години ние можехме ли да употребим властта, както някои ни обвиняват, че се борим само за нея? Преди две години ние имахме оферта. И 100 човека можехме да се уредим. С председател на парламента, министри, областни управители. Но избрахме по-трудния път. Имахме право на избор. Единият е удобният и спокойният- и БСП изчезва.

Или неудобният, трудният, битката и ударите, но БСП се вдига. Е, избрахме втория. Значи не сме еднакви. Не сме там само за постове и пари. Вторият още по-болезнен за нас, да покажем че сме различни. Това е много оспорваната и тежка и емоционална промяна, която направихме в партията, с промяната в устава. С поставянето на мандатност на депутати, мандати за председател и с прекия избор от всички членове на партията. Това смятам, че беше добър знак на обществото, че започваш да променяш болезнено себе си с всички обиди, рискове, вътрешнопартийни спорове, които се породиха след това. Но показваш, че си готов на такава жертва, за да покажеш, че по такъв начин би могъл и да управляваш държавата – с отказ от власт в един момент, с отказ от привилегии, със създаване на възможност на повече хора да взимат решения, повече хора да гласуват. Знаците са много.

Ние си знаем какво преживяхме. Винаги ще казвам, че съжалявам за вътрешнопартийните разправии. Но беше важно да го направим, като знак за България. Е, значи не сме еднакви с тях. Коя друга партия така болезнено е посегнала на себе си, за да покаже промяна. Коя друга партия ще си избира така председател или си е ограничила председателя на два мандата. Представяте ли си ГЕРБ да ограничат Борисов на два мандата.

Ето защо ви моля, със самочувствие за две неща да тръгнем към следващите месеци, които ни чакат, а то е- че показахме, че можем да бъдем различни, че сме единствената партия, която има Визия- какво иска да се случва оттук нататък за България, че тази Визия печели все повече доверие след над 500 срещи в цялата страна. Че подкрепата за нея расте. Но и да бъдем с ясно съзнание за Конгреса на 26 януари 2019 г. – когато тази Визия трябва да придобие вид на конкретна програма, че поемаме неотменими ангажименти.

Че обещаното днес, трябва да стане факт – утре.  Никакви лъжи и обещания вече предсрочно, които знаем, че след избори не можем да изпълним.  Какво, кога и как ще свършим – ясно и категорично през януари. И тръгваме на избори, които смятам безапелационно – ще бъдат предсрочни. Не само ще бъдат, необходими са вече. Защото всеки ден стоене на власт на Борисов и Потриотите, с подкрепата на Воля, е загубено време за България, е път надолу за България, е влошаване на състоянието на българския народ. Има начин това да бъде спряно и тенденцията да бъде обърната. Предсрочни избори и победа на БСП, в която вярвам. Вярвам и във вас.

Благодаря!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Корнелия Нинова: Борисов да отговори – кой назначи Владислав Горанов

ГЕРБ не са наш идеологически опонент, защото нямат идеология. Спорът за идеология си заслужава с десните, извън парламента

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!