Корнелия Нинова: Крият ли доклада на ДАНС за оградата?

Корнелия Нинова: Крият ли доклада на ДАНС за оградата?
Цацаров да каже истината за оградата

„Докладът на ДАНС за оградата по границата е изпратен до Главна прокуратура и от една седмица искаме резултата от него, защото е по наш сигнал. Крият ли  доклада на ДАНС за оградата?“

Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че на 6.12.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е заявил в правната комисия на парламента, че има доклади на АДФИ и ДАНС, където е констатирано завишение на проектната стойност, в сравнение с пазарните действителни цени на оградата и има неосъществен контрол от възложителите.

„Поискахме от главния прокурор, с официално писмо, да ни информира до къде е стигнала проверката, но нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор- какво се случва и защо не ни се отговаря“, каза още тя. Нинова цитира изказването на Цацаров от 6.12.2017 г., в което заявява:

„Предстои буквално, в рамките на седмица, наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура да вземе решения, на основата на тези данни, дали да образува наказателно производство“.

Тя подчерта, че от тогава са минали шест седмици и попита дали той спазва собствените си срокове. „Това са парите на българите, които можеха да отидат за здраве, образование, доходи, а те са източени там – на оградата. Искаме истината за оградата от главния прокурор Сотир Цацаров“, категорична е Корнелия Нинова.

Според председателя на БСП действията на Елена Йончева и разкриването на една от най-големите корупционни схеми е причина за грубото и необосновано нападение  на Цветан Цветанов към нея, като я обвинява в извършване на престъпление: „Елена Йончева, най-близък съветник на президента Радев, с приближен до Цветан Василев са източвали КТБ“, цитира Нинова. „За това нещо- Цветанов ще понесе наказателна отговорност и ще обяснява в съда. Елена има пълната ни подкрепа, заставаме зад нея“, каза председателят на БСП.

Йончева към Цветанов: Ще търся правата си в съда

„За думите на Цветан Цветанов, че съм източвала КТБ, заявявам, че ще потърся своите права в съда.”  Това каза народният представител от „БСП за България” Елена Йончева по време на пресконференцията. Тя бе категорична, че Цветан Цветанов има опит в разпространяване на лъжи и клевети и поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над 6 пъти.

Настояваме прокуратурата да образува дело за строежа на оградата с Турция

„Вече десет дни настояваме прокуратурата да ни предостави доклада на ДАНС за оградата с Турция”, каза също Йончева и обясни, че оградата е завършена със завишена проектна стойност, в сравнение с пазарните цени. „Този доклад на ДАНС е разгромяващ. Настояваме прокуратурата да образува дело по случая”, каза Йончева и попита защо все още не е започнало разследване за тази огромна корупционна схема, за тази търговия с националната ни сигурност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

На живо – пресконференция

На живо – пресконференция

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 20 февруари 2018 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!