Корнелия Нинова: Лобираме за един единствен купувач – държавата

Корнелия Нинова: Лобираме за един единствен купувач - държавата

„Лобираме за един единствен купувач – държавата. На тази позиция сме от 2004 до сега“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя припомни, че Борисов само преди две седмици  е заявил, че това е сделка между два частни субекта, държавата няма никаква роля там и не бива да има, че ГЕРБ са дясна партия и не изповядват тезата държавата да има роля в икономиката.

„Само една седмица по-късно, твърди точно обратното и дойде на нашата теза. Борисов се уплаши, защото видя, че далаверата, която беше замислил, е разкрита и няма да стане. Народът му се съпротивлява срещу това.

Това е победа на народа“, категорична е Нинова. Тя уточни, че ЧЕЗ е държавна чешка компания, а не частно юридическо лице.

„Само контролен пакет означава българската държава да стане съдружник с Гинка от Пазарджик, няколко банки и офшорни компании с неизяснен статут на парите и банки, срещу които се водят разследвания в други държави.

Не сме съгласни българската държава да е съдружник с неизвестни офшорни компании, зад които не знаем какви капитали стоят и да е съдружник с Гинка от Пазарджик. Нашата позиция е за изкупуването изцяло на ЧЕЗ“, каза още Нинова.

По повод въпроса на Гинка Върбакова- каква е разликата между сделките за ЧЕЗ и „Техноимпекс“, Нинова отговори, че „Техноимпекс“ не влиза в дома на 3 млн. българи, както Гинка, не им бърка в джоба- да им изважда парите за ток, нито пък е националната електрическа мрежа. „Ако някой до вчера се  е съмнявал- кой стои зад Гинка от Пазарджик, мисля, че след това изказване, вече няма съмнение. Тя повтори едно към едно изказвания от пресконференции на ГЕРБ. Дори не ги беше запомнила, просто ги прочете“, коментира лидерът на БСП.

Председателят на левицата посочи, че Цветанов лъже, че хора от БСП са имали интерес към сделката с ЧЕЗ. „Той за пореден път издава присъди и лепи квалификации. В паниката си, за пореден път, търсят някой друг виновен. БСП няма нищо общо с това, че Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ“, подчерта тя.

Според нея постоянното търсене на вина някъде другаде, прехвърли границите на България. „Опасното е, че докато сме на върха на Европа, председатели сме на Съвета, Борисов забърка международен скандал с друга европейска държава, друг европейски премиер, прехвърляйки отговорности там, бягайки от собствената си, уплашен от ситуацията. Друг премиер обвини нашия в лъжа“, допълни Нинова. По нейните думи тази тенденция е продължила и вчера.

„Изпълнителният директор на държавната ББР Стоян Мавродиев се опита , омаловажавайки факта, че банката се е ангажирала с писмо за намерение, да прехвърли всичко в Чехия и да обвини чешката държава, че те не знаели какво правят и не разбират от банкови писма“, посочи председателят на БСП. Тя е на мнение, че проблемът е в България – Бойко Борисов и това правителство. „И когато си председател на ЕС, да нападаш друга европейска държава и друг европейски премиер за нещо, за което той изобщо няма вина, е поредният удар по европейския образ на България. Тези хора опропастяват председателството. Скандалът е изнесен на европейска сцена“, коментира Нинова.

„Започваме подписка с клиенти на ЧЕЗ, които са заинтересовани от тази сделка, тъй като са потребители на обществената услуга, и ще се опитаме по съдебен ред да поискаме спиране на сделката“, каза още Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че е станало ясно, че българските служби през септември 2017 г. са изпратили първия доклад до МС.

През октомври – втори доклад със събраната при тях информация. „Т.е. те са следели процеса, били са информирани и са предали тази информация на Министерския съвет. Не допускам, че Борисов не ги е прочел, просто е взел тези доклади и ги е прибрал в бюрото. Не е сериозно да казва, че е изненадан и за първи път вижда Върбакова“, каза още Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!