Корнелия Нинова: Най-важни за сигурността са хората, заети в сектора

Корнелия Нинова: Най-важни за сигурността са хората, заети в сектора
Корнелия Нинова: Стратегията за Национална сигурност, приета 2011г, трябва да бъде актуализирана

„Стратегията за Национална сигурност, приета 2011г, трябва да бъде актуализирана“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведения Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Тя обясни, че тази актуализация трябва да бъде внесена от МС в парламента, а там да бъде обсъдена и приета. За стратегията Нинова изрази резерви. „Освен външните заплахи, много детайлно са разработени заплахите в страната за сигурността- като контрабанда, влошаване на здравеопазване, неграмотност и влошаване в образователната система, битова престъпност. За мое съжаление, днес МС и различните министри, не споменаха и дума по тези въпроси. Нямаше и коментари в докладите, които ни поднесоха, което за мен е пропуск и не е приемливо“, изтъкна тя. Към изброените проблеми, Нинова добави и демографската катастрофа. „Поставих този въпрос вътре и получихме уверението от президента, че следващият КСНС ще бъде и по такива въпроси“, каза още тя.

Председателят на БСП посочи, че абсолютно всички министри и директори на служби са били единодушни по една тема – некомплекта на състава им. „Имат нужда от човешки ресурс и от увеличаване на заплатите на работещите в Министерството на отбраната и МВР“, уточни тя. Нинова изрази съмнения, че правителството ще направи нещо по този въпрос.

„Въпреки обещанията преди изборите да се увеличи съставът на МВР с 1000 души  и на МО- с 6000, на мой въпрос г-н Горанов отговори, че до края на годината не се предвижда актуализация или промяна в бюджета. Т.е тази година не могат да разчитат на такова нещо. А за тригодишната прогнозна рамка процентът за отбрана и МВР от БВП не се променя“, коментира лидерът на левицата. Тя допълни, че по време на заседанието е прието единодушно да се представи план във времето- кога и как да се попълни съставът на двете министерства и как ще се увеличат средствата за служителите.

„По отношение на модернизацията се чуха различни мнения, но позицията на правителството е да предложи отлагане във времето- проектите за модернизация да бъдат на разсрочено плащане“, заяви председателят на БСП. Тя припомни, че в миналия парламент управляващите са настоявали бързо и спешно да станат тези проекти и с мнозинство на ГЕРБ са били приети. „Сега те не ги стопират, но отлагат във времето договорите“, допълни тя.

„Ще настояваме да се изпълнят решенията, които днес се взеха на КСНС. Там има решения за попълване на състава, за намиране на финанси за увеличаване на заплатите на тези хора, разработване на план как българската охранителна индустрия  да се включи в проектите за модернизация, за стимулиране и българската икономика, планове за индустриално развитие. Всичко това от другата седмица ще го подлагаме на парламентарен контрол“, категорична е Нинова и обясни, че някои от сроковете са много къси – до края на юни.

По повод войната по пътищата, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подкрепи мерки срещу нея, но ще предложи в този разговор да присъства и темата за качеството на строителството на пътищата, като една от причините за катастрофите.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!