Корнелия Нинова: Настояваме още днес да се гледа законът на БСП срещу мигранти

Корнелия Нинова: Демографската криза трябва да се решава дългосрочно
Живеем като в гангстерски филм – гонки и стрелби

Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“

И днес сме свидетели на гонка между полиция и мигранти. В последните дни живеем като в гангстерски филм – гонки, стрелби. Да припомня, че в Бургас загинаха двама полицаи. Един беше застрелян на границата.

Вчера – един тежко ранен. Днес отново преследване между полиция и мигранти в центъра на държавата, не в пограничните райони.

Хората в пограничните райони живеят в абсолютен страх и всички призовават институциите да вземат мерки. Искаме парламентът да поеме своята отговорност в решаването на този проблем.

А тя е – да промени Наказателния кодекс и да завиши наказанията за такива, които превеждат мигранти, които способстват за тяхното придвижване на територията на страната.

Информирам ви, че на 8 ноември ние от „БСП за България“ сме внесли такъв законопроект, в който повишаваме наказанието за лишаване от свобода на 20 години, глобите – многократно, отнемане на цялото имущество на такива хора, без да се издават условни присъди, без да се търсят лесните начини за заобикаляне на закона и такива хора бързо да се отървават от правосъдие. В момента цари пълно безвластие и безнаказаност.

Днес сме 23 ноември, минали са 15 дни от внасянето на този законопроект. Поставих въпроса на председателски съвет. Проверихме, днес има правна комисия. Отново този законопроект не е внесен в дневния ред на правна комисия. Това е абсурд. Всички излизаме тук, констатираме проблемите, тюхкаме се, вайкаме се колко е страшно и Народното събрание не предприема никакви мерки. При внесен законопроект – ясно разписан, съгласуван с институциите, които имат отношение и знаят как да се реши този проблем.

Г-н председател, обръщам се към Вас: Моля да се намесите. Г-н Чолаков, моля да се намесите и днес да бъде променен дневният ред на правна комисия и да бъде включена тази точка като първа точка в дневния ред. Иначе ще стоим, ще гледаме поредния случай и без никакви мерки от страна на Народното събрание ще носим ние отговорността. Защото всички в момента я хвърлят върху нас и казват, че е лошо законодателството, ниските са наказанията, Народното събрание трябва да повиши наказанията. Ето ви повод. Ние от „БСП за България“ реагирахме на първия случай, внесохме необходимите поправки и до ден днешен те седят още на нечие бюро и няма никакво движение. Настояваме, г-н Чолаков, да си промените дневния ред на правна комисия и да внесете на първо четене поправките в Наказателния кодекс, предложение от „БСП за България“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!