Корнелия Нинова: На 400 души растат заплатите с 500 лв., а на 4 милиона- с 50 лв. Това е несправедливо!
Високата заплата на депутата попречи ли на „Суджукгейт”, на „Хасковогейт”?

„Високата заплата на депутата попречи ли на „Суджукгейт”, на „Хасковогейт”? Заплата се дава за труд, а не за да не крадеш. Като крадеш, отиваш в затвора”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по БТВ.

По думите й се задълбочават неравенствата в обществото. „На 400 души автоматично растат заплатите с 500 лв., а на 4 милиона- с 50 лв.”, обясни Корнелия Нинова. Тя припомни също, че по предложението за увеличение на партийните субсидии, БСП е гласувала против.

„Къде отиде принципът за равни права, за равни възможности? 4 млн. българи работят под средната заплата в България по данни на КНСБ, като 400 000 са на минималната работна заплата, а 400 човека в държавата са на 3 средни работни заплати”, обясни лидерът на опозицията.

Тежък шамар за България и за държавата ни от младите европейци

На алкохола, полуголите жени и липсата на политики има алтернатива. И БСП я представи

„Тежък шамар за България и за държавата ни от младите европейци. Важно е това, което каза президентът на младежкия форум за случилото се в София: „Разруши се работата на поколенията преди нас. Унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по БТВ за Европейския младежки форум. Тя бе категорична, че не се е говорило за политики за младите хора. „Не е имало нито един млад човек в панелите на дискусията. Няма политика за младите, има тотално разочарование. На алкохола, полуголите жени и липсата на политики- има алтернатива. И БСП я представи”, обясни лидерът на левицата. Тя припомни, че БСП е предложила по- ниски лихви за младите хора, които учат, но ГЕРБ са отхвърлили предложението, загрижени за печалбите на банките. Левицата предложи също  работещите семейства с две деца да плащат по-малко данъци, както и културния чек, но и това е било отхвърлено.

БСП е алтернатива. Левицата пое комисията за ЧЕЗ, за да разследва управляващите

„Да бъдеш премиер и да имаш министри, означава общо управление. Да имаш председател на анкетна комисия, която трябва да разследва евентуални съмнения за корупция и злоупотреби при управляващите, не е общо управление, а е алтернатива.” Това каза Корнелия Нинова за комисията за ЧЕЗ с председател от БСП. По думите й левицата не може да си стои в ъгъла, когато някой на тъмно взима ЧЕЗ и една трета от енергоразпределението на страната. „Поемаме комисията за ЧЕЗ и свършваме работа. Най-нормалното в един парламент е анкетните комисии, които разследват управляващите, да се оглавяват от опозицията – така е в цивилизованите страни. Един път това ще се случи у нас и някои ще кажат, че не било нормално”, каза тя.

Корнелия Нинова обясни и какво е свършила комисията за ЧЕЗ с председател от БСП: „Какви въпроси стояха в началото. Единият е – има ли държавата отношение към сделката. От правителството казаха, че нямат и не знаят за нея. Доказа се, че правителството излъга, че не му е била предлагана сделката за ЧЕЗ.” Лидерът на опозицията обясни, че и по втория важен въпрос за финансирането на сделката – има ли банки зад сделката, вече има отговори. „ПИБ подтвърди, държавната банка за развитие каза, че е дала писмо за намерение. Излиза, че правителството е знаело и държавата е стояла зад Гинка”, обясни Нинова и допълни, че е станало ясно и коя е Гинка Върбакова. „Двадесет и няколко фирми на Гинка Върбакова, съпругът й и свързани лица, се разследва от прокуратурата”, обясни председателят на БСП. Нинова каза също, че по време на сделката за ЧЕЗ от компанията са поискали и 51% увеличение на нощната тарифа. „Дори само да не се увеличи с 51% цената на тока, ще е голям успех, защото е важно за 3 милиона българи”, категорична бе тя. Нинова изтъкна, че в Чехия и във Франция  има държавни ЕРП-та и попита- защо в България да няма?

За КСНС при президента лидерът на опозицията обясни, че за пореден път Цветанов отправя недоказани обвинения за най-тежките престъпления по Наказателния кодекс – престъпления срещу Републиката, като измяна предателство и шпионаж. „Обърнах се към Цветанов и му казах да внимава какво говори, да не се стигне до поредното дело срещу него в Страсбург по правата на човека. Заради него многократно сме осъждани там”, каза Нинова и се позова на доклад на Американския департамент, според който сме осъдени многократно, заради подобни изказвания, като за това плаща българският народ. „Кога Цветан Цветанов ще плати от джоба си парите, които плати българския народ  заради изказванията му?”, попита Нинова и допълни, че президентът е публикувал документа, от който става ясно, че няма дори и намек за излизане на България от НАТО и ЕС. Тя бе категорична, че това е атака срещу президента от ГЕРБ, като острието е Цветан Цветанов.

Управлението на страната сега е една дума – Нестабилност

„Нестабилност. Заради многото конфликти в самата коалиция. Нестабилност и в обществото, защото почти всяка седмица има протест на хората.” Това заяви Корнелия Нинова в отговор на въпрос как оценява управлението на страната.

„Вчера бяха лекари, днес са миньори, онзи ден бяха хората с увреждания. Обществото ври от недоволство. Управляващите не искат да видят, че хората са недоволни и че ги критикуват. Цензура, диктатура, ограничаване на свободата на словото. Пише го и в доклада на департамента на САЩ”, каза накрая лидерът на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!