Корнелия Нинова: Нека с КТБ сложим край на прехода и изградим България с нови правила

Корнелия Нинова: Нека с КТБ сложим край на прехода и изградим България с нови правила
Корнелия Нинова: Оценката за 100 дни на „Борисов” 3 е слаба

„За КТБ прокуратурата е записала: „има финансиране на различни политици от обществения и политическия живот”. Заради истината, прозрачността, общественото мнение- е редно да се знаят имената на тези хора затова и написахме писмо”.

Това заяви пред  bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.  По думите й случаят с КТБ е пълно огледало на годините на прехода, на обвързването на политически интереси и бизнес интереси, задкулисни договорки, раздаване на пари на гърба на хората. „Неговото решаване, така че да се върне чувството за справедливост, може да сложи край на модела на прехода.

Така ще можем да тръгнем в една постпреходна България, с други правила и в политика, и в икономика. Нека да се знае истината- кои са всички тези хора и да има справедливост”, каза още тя. По повод отговора на главния прокурор на писмото на БСП, Нинова заяви:

„Корупция с четене на закони не се бори, а с прилагането им. Ние ще четем и ще пишем закони, но те трябва и да се прилагат.“

Нинова обясни, че е поискала срещата с президента Радев по няколко теми, които са елемент от националната сигурност – свободната продажба на българска земеделска земя; корупцията и антикорупционният закон, представен от управляващото мнозинство; КСНС и въпросът за СЕТА.

За антикорупционния закон тя заяви, че той към момента е описание, мотиви и заглавията на главите в него, без съдържание. Тя поясни, че левицата има няколко основни различия. По думите й трябва да има единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, но не и както се предвижда- той да бъде един общ орган от досега съществуващите.

На второ място тя посочи запазване до края на мандата им и на същите хора в тези органи. „Едни и същи органи, с едни и същи хора в тях,  ще борят по нов начин корупцията и ще я преборят, въпреки че в годините не са успели да го направят”, коментира председателят на БСП.

Според нея третият въпрос е- от кой ще бъде избиран този орган, за да е независим, тъй като законът не дава отговор на този въпрос. Нинова заяви, че през септември левицата ще внесе собствен вариант и дотогава няма коментира, за да мине първо през НС на партията и тогава ще бъде обсъждан навън.

Земеделската земя е национално богатство

Корнелия Нинова подчерта, че земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство на селскостопанска продукция. „В закона, който внесе правителството на Бойко Борисов, няма никакви гаранции, че тази земя ще бъде използвана за селско стопанство. Няма ограничения и контрол над евентуални бъдещи собственици”, каза тя.

По думите й има опасения, че ще ни изкупят земята, няма да я използват по предназначение за производство, не се знае кой ще я купи, какви са тези хора и дали няма да я използват за спекулативни продажби. „Нашата земя е най-евтина спрямо европейските държави, най-плодородна като съдържание и за нея ще се получават субсидии в следващите години”, обясни тя.

По думите й след закона за концесиите, с който се дава национално богатство на концесия завинаги, управляващите сега искат да дадат и земята ни.  Тя обясни, че забрани за свободна търговия на земя има в Унгария, Полша, Словакия, Словения. „В момента в Европа, в старите държави- членки, тече разговор как да се промени за цяла Европа този режим. Имаме шанс и като председател на Съвета на ЕС  в следващите месеци, да бъдем водещи в този разговор”, каза още Нинова.

Оценката за 100 дни на „Борисов” 3 е слаба

Помолена да даде оценка за почти 100 дни управление на кабинета Борисов 3, Корнелия Нинова заяви, че тя е слаба. По думите й хората посочват като свои основни проблеми бедност и сигурност.

„Няма никакви действия за повишаване на приходите, освен повишаването на минималната пенсия- и то не с толкова, с колкото обещаха. Ще започне обедняване, защото се вдигнаха вода, ток, административните такси в съдилищата, акцизи на цигари”, обясни лидерът на левицата.

По темата за национална сигурност, тя заяви, че на КСНС са разписани много хубави неща, но нищо не се случва.  „Приемат се лобистки закони, които са в интерес на определени групи и държавата е разтресена от скандали всеки ден, които не решават нищо. Председателството можеше да ни обедини, но вместо да се занимаваме с политики, управляващите го сведоха до кражбите на плочки от НДК”, заключи Корнелия Нинова. / bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!