Корнелия Нинова: Не е възможно да отстъпим за Република Северна Македония

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия
Докато не се изпълни договора между България и РСМ, няма да позволим да започнат преговорите за членство в ЕС

„Не е възможно да отстъпим за Република Северна Македония.“ Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в ефира на Българската свободна телевизия.

Тя обясни: „Имахме срещи с еврокомисаря по разширяването, с председателя на Европейската комисия г-жа фон дер Лайен и обсъждахме този въпрос. Винаги от началото на този процес сме заявявали, че подкрепяме членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

То е важно за сигурността на Балканите, но няма да се съгласим това да стане за сметка на българския национален интерес и докато не се изпълнят условията на двустранния договор между България и РСМ, докато не се спазват правата на българите там, не се спре с езика на омразата, не се представи истинската история в учебниците, докато не се уважават българското достойнство и исторически личности. Докато не се изпълнява договора между двете страни, ние, „БСП за България“, няма да дадем съгласие да започнат преговорите.

Не случайно заложихме този въпрос като червена линия в преговорите за съставяне на правителство. В споразумението между четирите партии е записано, че потвърждаваме досегашната единна позиция на България.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!