Корнелия Нинова: Не подкрепяме Истанбулската конвенция. С ПЕС оставаме в приятелски отношения

Корнелия Нинова: Не подкрепяме Истанбулската конвенция. С ПЕС оставаме в приятелски отношения
Заедно с Генералния секретар на ПЕС Ахим Пост разговаряхме за позицията на БСП относно Истанбулската конвенция

Споделяме еднакви ценности срещу насилието над жени и деца. Българските социалисти сме готови, както и досега, да внасяме законопроекти за борба с насилието над жени и деца. БСП вече внесе поправки в Наказателния кодекс и предложение за създаване на областни кризисни центрове. Тези наши предложения бяха приети, включително и от другите политически партии в парламента. Ще продължим с конкретните си действия в помощ на жени и деца, пострадали от насилие. Що се отнася до ратификацията на Истанбулската конвенция – нашата партия има своето решение, взето на заседание на колективния ни орган и то остава непроменено. С взаимно уважение за различията, които имаме по този въпрос, продължаваме с колегите от ПЕС да работим по всички теми, които са част от нашата ценностна система – борба с неравенствата, бедността, младежката политика. Оставаме в приятелски дух, въпреки различните позиции, на които сме по ратификацията на Истанбулската конвенция. Ние няма да я подкрепим.

Ахим Пост: Всички ние сме против насилието над жени

Тук съм в качеството си на Генерален секретар на ПЕС. Мисията има още един ръководител и това е Зита Гурмай, която е председател на ПЕС – Жени. Искам да благодаря на лидера на БСП, както и на цялото ръководство за гостоприемството и за начина, по който ни посрещнаха, както и за отворения диалог, който водим. Следствие на дискусиите, които проведохме през целия ден, е очевидно едно нещо и аз ще го подчертая: всички ние, и моята собствена партия, и ПЕС сме против насилието над жени и ще продължим да засилваме ангажимента си за борба с това насилие. В действителност, възприемането на Истанбулската конвенция е различно в различните страни. Мога да ви кажа как е в моята страна. Аз съм от Германия. Ние ратифицирахме конвенцията на 1 юни миналата година. Нямаше нито един глас против и нито един въздържал се. Всички фракции и групи, всички партии в парламента гласуваха „за”. Нямаше голям дебат в Германия, защото всички бяха убедени, като цяло, че сме против насилието над жени. Ние ще продължим да водим тази открита дискусия с всички партии в рамките на ПЕС, с една цел –  тя е да подобрим живота на жените и децата.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!