Facebook

Корнелия Нинова: Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи

Корнелия Нинова за скандала с НАП: Управляващите да признаят проблема и да се набележат конкретни мерки „Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи“.

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че през последните 5 години БСП е била категорична опозиция на предишния модел, искала е промяната и е идентифицирала проблемите – пътното строителство, язовири, Банката за развитие, поръчки ин-хаус. „Изготвихме и алтернативата за решение на проблемите, която облякохме в 1200 предложения за промени в Народното събрание и стотици часове, в които сме ги защитавали. Подготвени сме, имаме решенията, както и хората, които да ги защитават“, каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилното. „46-ят парламент беше много раздробен и се минаха граници на поведение между колеги от партиите на протеста. Ние запазихме спокойствие, диалогичност и конкретика. Поканихме ги на конкретни разговори за конкретни политики“, припомни тя. Лидерът на БСП подчерта, че резултатът е, че част от тях са отказали изобщо да дойдат на разговор, друга част са отказали да направят мнозинство. „Ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност, а хората от малко сигурност и спокойствие“, категорична бе тя. Нинова допълни: „Някои от агенциите посочват, че сме проявили доверието в нас с няколко процента и сме на второ място. Една от агенциите дава, че сме на трето място и то с много малка разлика с ИТН. Това показва тенденция, че може би с това поведение в Народното събрание БСП връща доверието в себе си и ние ще продължим по този начин – диалогичност, разумност, конкретност за решаване на проблемите“.

Попитана кое е върнало ГЕРБ на първо място, Нинова заяви, че това според нея се дължи на разочарованието на хората, че новите партиите на протеста не са успели да направят правителство и да започнат обещаната промяна.

Помолена да коментира как включването в предизборната надпревара на политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев ще повлияе, Нинова заяви, че две важни неща в изказванията им до момента правят впечатление. На първо място тя посочи заявката на Петков:

„С десни политики, ще постигаме леви цели“. По думите на Корнелия Нинова този надпартиен лозунг е неверен. „Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да бъде и опасен.

Много ми се иска да видя как практически го разбират това“, заяви тя. Според нея примерът даден от Асен Василев не е верен – думите, че е актуализиран бюджета като е намален дефицита, което е дясна политика, но са осигурени пари за пенсиите, самоосигуряващите се и за майките, което е лява политика. „Актуализацията на бюджета, която внесе МС е коренно различна от тази, която излезе от парламента.

Министър Василев внесе намален дефицит и заради тази дясна мярка, вътре нямаше пари за майчинството през втората година, което е лява политика, за самоосигуряващите се хора със свободни професии, което е също лява политика, както и за общините. Няма как с намален дефицит да постигнеш тези цели“, обясни лидерът на БСП и допълни, че парламентът е върнал дефицита на 3,9% и така е успял да направи левите политики.

Като друг пример за дясна политика тя посочи изтеглянето на държавата, а лява е връщането на държавата като регулатор, като контрольор. „Новият проект ще даде ли останалите природни богатства на концесии, което е дясна политика или ще споделя нашата лява мярка за повече държава в националните богатства – пътища, инфраструктура, води, плажове и това те да не се отдават на концесии?“, попита тя

На второ място Нинова посочи лозунга: „Продължаваме промяната“. „Тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия – не е промяна. Промяната е когато влезеш в парламента и имаш смелостта да промениш закона, в който е записано, че могат да се дават авансово пари и да има „ин хаус“ поръчки“, заяви тя.

По думите й когото и да смениш, след като в закона пише, че можеш да раздадеш 8 млрд. лв. ей така и следващите ще продължат.

„Нека се изяснят и ги чакаме на терена на истинската политика да кажат какво ще правят и каква промяна искат“, заяви Корнелия Нинова. Тя припомни, че на предните избори и сега БСП е направила един план какво трябва да се направи в първите 100 дни, но не са били послушани от новите партии и за това този парламент е приключил без особен законодателен продукт.

„Готови ли са в първите 100 дни за промяна в Закона за здравеопазването, в Закона за училищното и предучилищното образование, промяна в разпределението на субсидиите? Едно е да смениш шефа на фонд „Земеделие“, но друго е да имаш смелостта да вземеш от шестте големи фамилии големите субсидии и да ги разпределиш към средните и малките производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци.

Дълбоката промяна не е започнала. Тя е в парламента, в търсене на разум и мнозинство за промяна на законодателството“, подчерта тя.

По думите й ГЕРБ са заложили корупцията в законите и оттам трябва да започне промяната, която не може да стане със смяна на хора. Тя бе категорична, че не е имало разговори за участие на хора от БСП в листите на новият проект. Коалиция „БСП за България“ остава консолидирана.

„За да имаш сериозно мнозинство за приемане на закони и правене на промяна, това мнозинство трябва да се облече в колективни решения. Една парламентарна група понеже изповядва една идеология, има програма, с която е избрана, се събира и решава кои закони ще внесе, кои закони на други партии ще подкрепи. Не можеш да кажеш, че тези решения не важат и всеки е сам за себе си“, обясни тя.

Според нея това няма как да гарантира стабилно мнозинство, а целта оттук нататък трябва да е стабилно мнозинство, редовен кабинет, бързо приемане на бюджет за следващата година, борба с инфлацията.

Помолена да коментира готовността на „Изправи се БГ. Ние идваме“ и „Демократична България“ за обединение с новия проект и дали БСП е готова да участва в него, Нинова посочи: „Според мен колегите избързаха. Може би виждат щета за себе си от новия проект – „Изправи се БГ“ да не влезе, а ДБ да се разцепи и бързат да се предложат. Ние ще подходим по различен начин – отворени сме за разговор и диалог, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да видим програмата им“, обясни лидерът на левицата.

Нинова коментира, че в момента има една еуфория покрай новия проект, подобна на тази около Слави Трифонов в началото, затова левицата иска да изчака и да получи отговори на конкретни въпроси. Като пример тя посочи: „Дали биха отстъпили от националния суверенитет и биха се съгласили Македония да влезе в ЕС ако не изпълнява договора си с България? Какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция?“

На въпрос за проведените разговори между новия проект и „Екогласност“, Нинова заяви: „Водени са такива разговори и от новия проект са действали да използват регистрацията на „Екогласност“. Непочтен ход, но колегите от „Екогласност“ са решили въпроса, като са отказали“. Коалиция „БСП за България“ остава единна“.

„На тези избори ние ще се явим като коалиция „БСП за България“. Вече сме взели това решение и подготвяме регистрацията си. След това сме готови с всеки, с който имаме сходни виждания за това какво е промяна, да водим разговори в парламента“, каза тя.

Запитана за отношението на президента Радев към БСП и новия проект, Нинова отговори: „За БСП чухме отговорът му, че няма да предаде левите хора. За новия проект не чухме от него категоричен отговор, чухме от двамата министри, че се е знаело предварително и са получили благословията му. От тук нататък въпросът е на състезание на терена на политиката“, подчерта лидерът на БСП.

По повод подкрепата на БСП за Радев на предстоящите избори, Нинова заяви: „НС на БСП взе решение през април, че подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори.

В момента си извървяваме пътя по устав, както на всички избори – номинациите вървят от основните, през общинските организации и стигат до Националния съвет. Те ще продължат до 26-ти“.

Нинова призова за обща кампания за информиране на гражданите за машинното гласуване и как то ще се случва на изборите „2 в 1“, за да има по-голяма избирателна активност и по-голяма легитимност на избраните органи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!