Корнелия Нинова: Няма да позволим изпращане на войници в Украйна. Вече внесохме такова решение в парламента

Вицепремиерът Нинова: ДКК смени ръководството на ВМЗ Сопот
„На срещите ни хората поставят най-много въпроса за войната и страховете за войната растат в цялата страна.

Затова ние предложихме Народното събрание да вземе решение – България няма да изпраща войници в Украйна и няма да разреши западни оръжия да се използват за цели срещу Русия. Внесли сме го като решение. Това ще е първото нещо, което ще направим в първия ден и на новото 50-ото Народно събрание. И ще бъдем гарант за хората, че няма да допуснем България да бъде въвлечена във война“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ на bTV.

Тя посочи, че гласове на разума вече се чуват от Европа, като Италия, които казват, че няма да изпращат войска и не разрешават да се използват западни оръжия на територията на Русия.

„За нас моралът и достойнството в политиката са водещи. Останахме единствените, които защитаваме тези ценности, защото през всичките години не участвахме в сглобки, договорки и задкулисие. И това, което обещахме на хората преди избори, по време на управлението го изпълнихме – силната социална програма, безплатни детски градини и учебници, увеличение на пенсиите , на майчинството и на мининалната заплата.“

По думите ѝ хората са изморени от избори и предпочитат да имат стабилност и сигурност, а не отново избори. Те са разочаровани от липсата на морал в политиката и от това, че са били подведени, че ще стане промяната.

Според Нинова позицията на България в ООН за Сребреница не трябва да се променя в последния момент, особено от служебен кабинет, който трябва просто да прави избори.

„Главчев трябва да отговори само на един въпрос – кой го накара. Защото той няма кураж да вземе самостоятелно това решение. Някой го накара, просто трябва да каже кой – дали е Борисов, защото той слуша единствено него“, посочи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова обясни, че социалистите не са присъствали на извънредното заседание на Народното събрание, тъй като в дневния ред не са били включени предложените от тях точки да не се изпращат воиници в Украйна и да не се използват западни оръжия на територията на Русия.

За Нинова изходът от политическата криза е експертно надпартийно правителство – без политически лица и партийни лидери, с програма, със срок за действие и с пълен контрол от парламента.

„Тръгнат ли отново да се сглобяват партии, ще влезем отново в политическа криза. В коалиции няма да влизаме. Червена линия за нас е моделът „ГЕРБ“ и Борисов. Връщането на Борисов като премиер е най-лошият вариант за България. Това означава отново връщане назад на последните места по всичко и на първите по корупция, по смъртност, по демографска катастрофа“, коментира Нинова.

Тя подчерта, че съвместното управление на БСП с ПП и ДБ не е било сглобка, а мнозинство и правителство с ясна програма, споразумение и разделение на отговорности.

„Аз, като министър на икономиката, нося отговорност и се гордея, че България беше на първо място по индустриално производство в Европа. БСП носи отговорност за социалното министерство – 22 млрд. лв. достигнаха до хората в най-голямата криза. А сега – 9 месеца се карат кой министър на кого е, къде го е договарял – по манастири, по кабинети, в скута“, изтъкна Нинова.

Тя коментира, че в доклада на ДАНС за 2023 г. не е прочела нищо ново.

„Има констатации, че има много болници в големите градове и неправилно разпределение в страната. Добре, но само констатации не стигат. Защо няма мерки? Например – ние предлагаме да не се разкриват повече частни болници докато се направи Здравна карта за цялата страна. Защо не ни подкрепиха в парламента – защото има много лобистки интереси. Констатира се, че няма аптеки в страната. Защо не се приемат нашите предложения, когато даваме решения? Имало горска мафия и се сече гората – факт. Като предложихме само държавните предприятия да могат да секат, пак се отхвърли“, коментира още лидерът на БСП.

Нинова постави въпроса за корупцията. „Фандъкова и Борисов да обяснят на хората в „Люлин“ защо нямат къде да паркират и се бият за паркоместа, а някакви 170 души паркират навсякъде с издадени от тях карти без пари. Искаме да се огласят поименно тези привилегировани . Защо всички си плащат , а тези богоизбрани не? Като са кандидати в лидерски район да тръгнат по улиците да обясняват, ама не със 7 души охрана с джипове – а да ходят като мен и да отговаря на въпросите на хората“, категорична бе тя.

Според нея липсата на справедливост във всяко отношение най-много разочарова хората.

„Например, в разпределението на доходите – крайно бедни, над 500 000 под прага на бедност, и онзи ден обявиха нови 900 милионери в България. Това показва отваряне на ножицата на неравенствата. В здравеопазването – в София има 40-50 болници, между Павликени и Сухиндол – на 26 населени места има един екип, същото е в Световрачане и Войняговци. Това разделение и тези два свята, в които живеем, във всяка сфера могат да се видят. Нашата борба е да върнем справедливостта“, посочи Корнелия Нинова.

В заключениe тя се обърна към избирателите: „Не ви излъгахме. Винаги сме ви били верни, не се сглобихме задкулисно. Направихме всичко, каквото можахме за вас, когато управлявахме. Подкрепете ни с №24 за „БСП за България“.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!