Facebook

Корнелия Нинова: Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за корупция

Корнелия Нинова: Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за корупция Корнелия Нинова: Българи, не се предавайте.Рано или късно, всеки, който краде, ще влезе в затвора

Като че ли вотът приключи преди да е започнал. Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук.

Уважаеми български граждани,

Правим този вот на недоверие за вас. Всеки от вас е свободен човек – да подкрепя БСП, ГЕРБ, патриотите, ДПС, Воля и СДС. Това е свободен избор, но всеки от вас е срещал в живота си корупцията и също има свободен избор – дали да плаща и да мълчи, или да й се противопостави, да не се страхува и да я назове. Този вот правим за вас, за да ви дадем смелост, сили, да ви освободим от страха, да ви дадем самочувствие, че никое правителство не е по-голямо от вас.

Този вот не е само на БСП. Той е на майки на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък на детските градини с предимство. Той е на работниците, които не са си получили заплатите, но на работодателите им ще да се измъкнат от отговорност, защото са си платили на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка, защото не са от богоизбраните 7-8, но ще трябва да се откупят от властта поне с 4 тона суджук. Това е вотът на родилките от Свищов, на които се закри отделението и те трябва да пътуват 80 км, за да родят в частната болница в Търново, защото няма пари, а по признание на министъра- ги няма, защото от системата се краде. Това е вотът на онези хора от блока в Бургас, прясно саниран, за които цяла зима им тече на главите. Това е вотът и на пенсионерите, които живеят с 200 лв. пенсия, защото в държавата годишно се крадат 10 млрд. лв. и няма пари за актуализация на пенсиите. Мога да продължавам с много примери – корупцията е една от главните причини за бедността и неравенствата.

Днес, правителството на Бойко Борисов, в негово отсъствие, ще отрече, че е корумпирано и ще загуби – не математически и не от БСП, а от вас, защото няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко – от най-ниските нива до най-високите. Разбира се, корупцията не е от вчера, не и от днес. Но това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика. А говоренето срещу корупцията – в заплаха за държавната сигурност. Който се обади, бива или нахранван или заклеймяван, средно положение няма. Когато авторитетни европейски издания написаха, че България днес е най-корумпираната държава, те не се посвениха да ги заклеймят и да кажат: не ни давайте акъл и в Европа има повече корупция. Мълчете си! Когато коалиционните партньори в правителството говориха за корупция, те се събраха, разбраха и замълчаха. Какво стана с думите на Валери Симеонов: „в туризма корупцията стига до ниво министър. Сигналите, които имам, ще бъдат предоставени на прокуратурата“. Колко такива сигнали предоставихте,  г-н Симеонов? Какво стана с думите, че властта се използва от ГЕРБ, като: „пансион за политически калинки“. Дали г-н Сидеров реши днес как ще гласува или и него укротиха с обещанието за пари за язовира. Само че, освен този язовир, който се управлява от АТАКА, в България има над 100 язовира в това състояние. И ако те са се спазарили за един, понеже там управлява АТАКА, то тук трябва да има поне сто гласа на депутати, които по същия начин са се загрижили за язовирите си в избирателните си райони, които са дадени на концесия на бизнесмени, за да гледат шарани и които никога няма да влязат в затвора, затова че удавиха български граждани. Вероятно и г-н Марешки ще подкрепи правителството. Питаме се с коя своя половина – с онази, която изрече думите: „ще преиздам книгата „Шайка“ на Антон Тодоров за Бойко Борисов и ще я занеса в прокуратурата, за да го разследват“, или с другата половина, над която тежи като меч сваленият имунитет и няколко обвинения за престъпления. Това е днес изборът – как ще гласуват 240 души – със съвестта си, така, както са ги упълномощили избирателите или заради личния си и партиен интерес. Това е картината днес – краде се, купува се послушание и мълчание, а ако не искаш да бъде купен – бият с компромати, манипулации, проверки, а понякога и буквално. И се усъвършенстват, и се модернизират, защото светът се модернизира.

Помните ли как Бойко Борисов управляваше митниците преди години. Простичко – с телефон: „Ало, Ваньо, изтегли митничарите от там, защото съм обещал да не ги проверяваме, а аз си изпълнявам обещанията“. За Мишо Бирата става дума. Първобитно, нали? Но днес е модерно – поръчваш си електронна система, слагаш една парола на много хора, влизаш, когато искаш, изтриваш 10 тира с цигари, изтриваш 10 камиона с гориво, едни 10 милиона акциз изчезват тук, други 10 – там, а прокуратурата вдига ръце и казва: „не можем, авторът е неизвестен“. Така се прави вече днес – модерно. Но това са онези 45 млн. лв, които не стигнаха за общинските болници, за да ги оздравим или онези 75 млн. лв, които не отидоха при децата с увреждания.

Поставихме въпроса за БАЦИС и хваната натясно, властта се обърка вчера- министър Горанов произнесе три неща, като всяко следващо изключваше предишното. Първо – няма проблем, БСП лъжат, системата работи нормално, те си измислят фалшиви новини; второ – има проблем, ние сме го хванали, направихме работна група и сме го решили; трето – точно не сме го решили, но ще го решим до април 2018 година. Кое от трите е вярно? И най-голямата манипулация –ГЕРБ спрели контрабандата и са увеличили приходите от акциз и ДДС. Приходите се увеличиха, защото увеличиха размера на акциза на цигарите от 155 лв. на 168 лв. На акцизната ставка за отопление, на дизела от 50 на 646 лв., на тежкото гориво от 50 на 400 лв., на керосина от 50 на 646 лв. Затова се увеличиха приходите от акциз, но откъде дойдоха тези пари – от джобовете на всеки български гражданин, който ползва тези услуги, а не от усилията на правителството да се пребори с контрабандата.

След седмица – две сигурно ще излезе анализ на „Митници“, който е при мен, в който за пръв път те ще отчетат, че за 2017 година не са събрали акциза така, както е планиран в бюджета – 50 млн. лв по-малко. Май и този балон започва да се пука. И на фона на тези факти, искат да мълчим? Да не се излагаме пред чужденците, било европредседателство. Ние държим на думата си и за всичко, което се отнася до бъдещето на Европа и достойното място на България в нея – работим заедно и сме получили признание за това. Но, когато ни хулят, че с вота на недоверие сме антиевропейци, а управляващите пазят ценностите на Европа – имам три въпроса: в кой европейски документ пише или в коя европейска държава има решение, че някоя от ценностите на съюза може да се замразява временно – правото на свободно слово, на различно мнение, на плурализъм, на демократична процедура, на вот не недоверие или на протест. Къде в Европа това се замразява временно? Желанието да заключите тези права за шест месеца е антиевропейско поведение, а не европейско. Второ – корупцията не е ли общоевропейски проблем? Преди няколко дни г-жа Цачева уверяваше, подкрепяме я, че имаме нужда от обща европейска прокуратура, за да преборим общоевропейския ни проблем – корупцията. Кой европейски лидер каза на ГЕРБ шест месеца да не говорим за корупция? Има ли такъв, защото ние се срещнахме с тях и нито един дори и не намекна в тези срещи, както и всички еврокомисари, че не трябва да има вот на недоверие. Напротив, приеха цивилизовано и с уважение, че вътрешната политика на България си е наша работа. За демокрацията, бедността, кражбата ледников период няма! Трето питам – като искат от нас и от българските граждани шест месеца да мълчим, за шест месеца ще спрат ли кражбите? Съмнявам се.

Уважаеми българи,

След малко ще чуете от трибуната едно изречение, което не би трябвало никога да се изрича в демократична държава, член на ЕС – БСП няма право да говори за корупция. Не, има! Защото зад тези 80 социалисти стоят 1 млн. българи. Управляващите не могат да кажат на 1 млн. българи да не говорят! От БСП никога няма да се чуе това изречение. Ние уважаваме избора ви да гласувате за когото искате, вие сте свободни хора. Ние ще критикуваме правителството, ще критикуваме ръководството на ГЕРБ, но никога няма да си позволим за кажем: нямате право да говорите от името на тези, които са ви изпратили тук.

След малко ще чуете: БСП да мълчат, защото  и те са управлявали и са били корумпирани. Ще ви върнат в миналото, за да не мислите за тежкото си настояще. Ще се опитат да отнемат на БСП моралното право да бъде водач на борбата с корупцията. Няма да го позволим поне по две причини. Първата – защото БСП е единствената партия в България, която на свой най-висш форум е направила анализ на грешките си и е приела убийствена самокритика. Цитирам: „поведението на някои наши кадри в управлението на различни нива, разочароват очакванията на хората по отношение на партията, като носител на морал в политиката“. Кой може да произнесе такова изречение? Само смел, мъдър и почтен към избирателите си политик. Коя друга партия в България е произнесла това изречение и е понесла отговорността си – никоя. Та там дори няма и обратно мнение.

Та там няма и „въздържал се“. 100 от 100 гласуват „за“. Ето затова имаме морално право да търсим и водим борбата с корупцията. Второ – преди година и половина обявихме своята главна цел – унищожаване на паралелната държава, която краде от хората 10 млрд. лв. И тази паралелна държава се изправи срещу нас.

Първо опита с моркова – предложи ни да приседнем на трапезата – за един председател на парламента, за друг – министър, по-нататък зам.-министри, може би областни управители. Срещу какво тази паралелна държава ни подаде моркова – за да похапнем и да мълчим. Не е културно някак си – да ядеш и да говориш срещу домакина си, било то и за корупция. Устояхме на това, отказахме на паралелната държава да бъдем част от нея. Въпреки натиска извън България, въпреки натиска вътре в България, въпреки вътрешнопартийния натиск.

Обявихме се против паралелната държава. Тогава тя извади тоягата – заваляха компромати, манипулации, лъжи, клеветене и марскарене. Ще издържим и на това. То ще ни направи по-силни и ще ни даде още едно морално основание да водим борбата с корупцията. Ние имахме възможност да станем част от това няколко пъти. Ние не искаме просто да сменим едни, за да се хранят други. Даже не искаме да споделяме и с тях трапезата. Искаме да сменим модела – 28-годишния модел на управление на България.

Уважаеми българи от всички политически партии,

Не се отказвайте! Може да е трудно, може да е бавно, но рано или късно, който краде от вас, независимо какъв е, свой или чужд – ще лежи в затвора. Може да е бявно. Може да е трудно, но рано или късно България ще стане нормална държава. Обещавам ви го!

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!