FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Оставаме опозиция като ясна алтернатива на управлението

Корнелия Нинова: Наказвате изрядните работници, защото сте безсилни да спрете злоупотребите

„Първоначалното предложение на правителството не бе приемливо – извънредно положение без срок, както искаше Борисов, крие риск.

Трябва да има срок на извънредното положение. Ние искахме един месец срок и то беше прието. Второто ни искане беше там, където е записано, че Народното събрание упълномощава МС да вземе всички необходими мерки, тези мерки да бъдат ограничени съгласно чл.57, ал. 3 от Конституцията.


Обратното би означавало, че суспендираме Конституцията и нарушаваме права, които са залегнали като абсолютни и изконни. Когато се приеха тези наши две предложения, тогава подкрепихме решението за извънредно положение- иначе не бихме“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. По думите й от БСП са настоявали за гаранции, защото срокът е много важен и след него министър-председателят ще докладва в Народното събрание какво се е случило в този период. След това народните представители ще могат да оценят и да вземат решение дали има нужда да се удължава извънредното положение.

„Потвърждавам думите си от преди няколко дни, че премиерът трябва да говори по-малко за сметка на специалистите и експертите. Извинявам се за езика, но тогава той каза: „Някаква гад пусна този вирус и ние никога няма да разберем кой беше това“. Създава паника и оставя погрешни внушения у хората“, припомни още Нинова.

„Разбира се, че ние оставаме опозиция. Ще видите, че тази криза ще покаже това, което 3  години правихме като опозиция – показвахме, че правителството не умее да управлява здравната система. Оставаме на тези позиции, предлагаме и алтернатива, но в историята на една държава има моменти,в които трябва да се излезе от тяснопартийното говорене. Трябва да намерим разум, да намерим спокойствие и отговорност, всички заедно, когато народът е изложен на опасност”, категорична бе Нинова. Тя обясни, че от ПГ на „БСП за България” са се разделили в три професионални групи. По думите й едната трябва да предложи мерки в социалната сфера, а останалите две – във финансовата и икономическата.

„Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, това е принципна наша позиция. Ще намерим юридическата форма за това частните болници да се включат. Но те не могат да седят и наблюдават безучастно тази трагедия.  Това е моралното измерение, което би трябвало да ги накара да се включват в цялата мащабна акция в здравеопазването”, смята още председателят от БСП. Корнелия Нинова подчерта, че ще се наложат много  разходи и ако са верни думите на управляващите, че има излишъци, то трябва оттам да се заделят средства: „Едно от исканията, които днес поставихме пред премиера и той прие от трибуната- да спре да харчи сам парите на народа, да влезе в парламента и да внесе актуализация на бюджета“. Нинова поясни, че Европейската комисия днес е  обявила европейско финансиране и възможност да се ползват средства от фондовете за последствията от коронавируса. Нинова бе категорична, че трябва бързо да се уреди законодателството и то да стане възможно най-добро за лекари, сестри и пациенти : „Само преди седмица те протестираха заради ниските си заплати и се надявам управляващите най – после да са узрели за тази идея, че медиците не могат да работят с 600лв. Трябва да се намери начин да им се увеличат заплатите“. Тя припомни, че  някои от тях вече напускат и подчерта, че 4- годишните им усилия и протести са доказали, че лекарите и медицинските сестри са били прави в исканията си.

Лидерът на БСП заяви, че е нужно  да се направи разумен и трезв анализ кои браншове ще бъдат най-засегнати от кризата, какви компенсации могат да се допуснат и какво законодателство им е  необходимо.“Преди три дни от БСП изпратихме до българските работодателски организации писма с  молба за анализ кои отрасли са най-потърпевши и какво е нужно да направим, за да им помогнем. Те вече правят този анализ и очакваме техните съвети и препоръки към нас политиците“, поясни тя. Нинова сподели, че докато днес наказанията на хора, неспазващи карантина, са се увеличили на 10хил. лв., глобата за спекуланти, които увеличават цените неправомерно и издеватателтват над българските граждани е 100 лв. Тя добави, че правителството не е направило нито едно предложение да промени това наказание. „БСП ще внесе предложение за увеличаване на наказанията и за спекулата. Усеща се спекула – засега на необходими медицинските изделия, но допускам, че в пика на кризата ще има спекула и с хранителни продукти. Презапасяването с хранителни продукти е абсолютно излишно от гледна точка на данните за възможностите на българското производство“, каза още председателят на БСП. По думите й най-сериозните и спешни мерки още не са взети.

„Щях да се радвам, ако министър -председателят беше наложил мораториум за частните съдебни изпълнители за времето на извънредното положение, както и да се отложат плащанията по ипотечните кредити, отлагане на сметките за ток, парно и вода. Трябва отсега да мислим за последствията, защото ще дойде този момент с икономическия и социален удар – хора ще останат без работа, няма да им стигат заплати и пенсии“, подчерта Нинова.

„Никой не говори за Държавния резерв – трети път поставям този въпрос. Трябва да се каже какви наличности има там и да се отвори резервът, ако има нужди от стоки, които нямаме“, категорична бе Корнелия Нинова.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!