Корнелия Нинова в откровено интервю: Имала съм кошмарни моменти в живота си, но никога не допуснах да ме тъпчат!

Корнелия Нинова в откровено интервю: Имала съм кошмарни моменти в живота си, но никога не допуснах да ме тъпчат!

„Пропуших в Следствието (В перода1996-1997 Нинова работи в Столичната следствена служба – б.а.) на едно дежурство, когато през нощта се разкри убийство. Имаше разчленен детски труп. Беше стресиращо! До този миг не бях и помисляла за цигара. В тази нощ пропуших – цигара от цигара, за една нощ – една кутия. И от тогава – по две на ден без спиране! “ Това разкрива лидерът на БСП пред сп.“ Биограф“ в първото си откровено интервю пред българска медия.

Нинова, която е юрист по образование, разказва емоционално за детството си, за родителите, за ученическите и студентските години, за работата си като следовател в периода на гангстерските войни в България. И споделя защо се е разделила с правото. „Водех тежко дело за престрелки между мутренски групировки. Една вечер имах уговорка с мъжа ми и сина ни да излезем след работа заедно и да отидем да му купим нещо. Синът ни бе мъничек. Работех по делото на „Развигор“ и изведнъж отвън пред сградата се изсипаха 30 джипа, цялото кръстовище беше блокирано. Аз трябваше да взема мярка задържане под стража, трима-четирима трябваше да ги пратя в ареста. В това време дойдоха съпругът ми с бебето. Видях ги, обадих им се и им казах веднага да се махат от улицата, за да не ги гледат. Вечерта, като се прибрах вкъщи, мъжът ми ми постави условие – това ли ще е нашият живот, така ли тримата ще живеем, да се крием и да се страхуваме за сина ни? Каза ми да помисля, дали това ще е кариерата ми! Аз помислих и… реших. И напуснах Следствието…Онези години бяха малко страшни. Особено, когато имаш позиция и си водиш делата“. Нинова признава, че и до днес съжалява, че е напуснала професията на юрист – „назаказателното право е в сърцето ми, вероятно затова в речите ми днес има силен обвинителен уклон“.

За първи път лидерът на БСП разкрива и как е влязла в полезрението на Иван Костов. „В община „Триадица“, където работех, преди да отида в Следствието, бях ведин екип с Александър Тасев. След това пътищата ни се разделиха. Когато дойде правителството на Иван Костов, този Александър Тасев стана зам. -министър на търговията и туризма, беше заместник на министър Валентин Василев. Един ден Тасев ми се обади и каза: „Правим екипи, имаме нужда от юристи, работил съм с теб в „Триадица“, познаваме се, ела да поговорим – дали би се съгласила да работим заедно“. Не постави никакви политически условия или уговорки. Тасев и той ми предложи да стана директор на „Техноимпекс“. Не познавам Костов лично. За първи път се видях с него преди две години в студиото на БНТ, бяхме поканени да коментираме някаква тема. Ние заявихме тогава и двамата публично, че за първи път се виждаме. Беше ми писнало да ми казват, че съм костовист.

Корнелия Нинова не спестява пред „Биограф“ и най-драматичната част от живота си – когато, заедно с Овчаров несправедливо беше обвинена в корупция: „Беше жестоко! Да знаеш, че си прав, но цялото общество да е срещу теб. Заведоха ни дела, бяхме принудени да не говорим, за да не се издава следствена тайна. А аз исках да кажа, че съм действала в името на държавния интерес, защото от мен се искаше да се подпиша да се продаде жито от резерва на ниска цена и после да се купи на висока, за да се попълни отново резерва.

Това щеше да бъде щета за България и аз отказах! Искаше се да продадем „Булгартабак“ за 100 милиона, при положение, че само в сметките на предприятието имаше 400 милиона. Отказах! Искаше се да се дадат лицензи на фирми за хазартни игри, но фирмата беше с офшорен капитал. Отказах! Цялото общество беше скочило срешу нас. Имаше евродоклад и нас ни използваха за измиване на очите пред Европа… Как ми се отрази? Зле ми се отрази! Уволниха ме, разбиха ни къщата, откраднаха ни две коли – служебната и личната. Имаше опити да се преговаря с мен – да излъжа за този или онзи, че е направил това или онова. Предлагаха ми да се освободя от делата, като накисна други хора. Не го направих. Този период бе един от най-големите кошмари в живота ми! Продължи цели две години“.

След като е уволнена, Нинова тръга по дела, адвокати, прокурори, „получих здравословен проблем със сърцето, лежах по болници, гледах да спася отношениятав къщи, защото съпругът ми и синът ми го понесоха изключително зле. Мъжът ми напусна работата си в митницата, за да е по-близо до мен. Бях излязла извън релси. В училище децата атакуваха сина ми, че майка му е корумпирана! Да не говоря за родителите ми – хора на село,почтени, за тях това беше жесток удар!“.

Адът, продъжил две години. „Гадно е и усещането да ти млъкне телефонът за месеци наред. Знам какво е да звъни нон-стоп 48 часа, знам и какво е да мълчи… Всичките ти приятели да те изоставят от страх или защото не са истински приятели. Излязох от кошмара, благодарение на самочувствието, че бях права и че истината ще излезе. Партията също ни охули. На пленума казах: „Ще видите, че всичко ще излезе, истината не може да бъде скрита!“

Днес делото е прекратено от Прокуратурата, поради липса на престъпление и Нинова не иска да се връща към този период.Нито да търси възмездие за охулването си. „Вече беше безсмислено. Това е един от големите проблеми в политиката ни – хвърляш някого на глутницата, всички го охулват, после го оправдаят, но след години никой не иска да чуе, че той не е такъв, за какъвто е бил нарочен“.

Тогава най-силна опора намира в семейството. „Те не отстъпиха пред натиска, въпреки всичко. Както и мисълта, че съм права. Такава съм и като характер – не обичам да ме тъпчат“.

Нинова разказва и за десетте си години работа в арабския свят. „Tова е невероятна школа, преживяла съм атентати, катастрофи, критични моменти. Там или се стягаш, или не оцеляваш“.

Особено интересни са моментите от разказа ѝ за това, кога и как за първи път е прекрачила прага на „Позитано“ 20.
Източник: presstv.bg/
Корнелия Нинова в откровено интервю: Имала съм кошмарни моменти в живота си, но никога не допуснах да ме тъпчат!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!