Корнелия Нинова: Повече знания днес, означават по-добра реализация утре

Корнелия Нинова: Повече знания днес, означават по-добра реализация утре

Корнелия Нинова: Да е честит първият учебен ден на българските учители, родители и деца! Скъпи учители, в трудни условия вие продължавате да отстоявате своята кауза да образовате и възпитавате младите хора. Приемете нашата почит за родолюбието и всеотдайността си!

 

С тези думи, написани във фейсбук,лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави с първия учебен ден учениците и учителите.

И се обърна към родителите: „Уважаеми родители, бъдете съпричастни в грижата за вашите наследници. Мили деца, пожелавам ви здраве и любознателност. Повече знания днес, означават по-добра реализация утре. На добър час и сполука!“

 

Корнелия Нинова откри учебната година в Основно училище „Константин Костенечки“, с. Костенец. И заедно с кмета на общината Радостин Радев подари книги на първокласници.

 

250 комплекта книжки от авторите Валери Петров и Леда Милева раздадоха за първия учебен ден депутатите от БСП в различни училища от страната. Изданията са закупени със средства от партийната субсидия на БСП, уточниха от пресцентъра на БСП.

 

„Посрещаме 15 септември тържествено, но и с тревога за състоянието на българското образование и сбърканите реформи в него“, написа още в социалната мрежа лидерът на БСП.

 

Правителството провежда политика, която последователно води българското училище до унизително състояние, до обричане на училища на упадък и закриване, политика на фаворизиране на частните училища за обществена сметка, заяви по-рано от парламентарната трибуна соцдепутаткта Марияна Бояджиева в декларация от името на БСП във връзка с първия учебен ден. В нея червените обявиха алтернативния си проект в сферата на образованието.

Социалистите с обявяват за това средствата в бюджета за образование да бъдат 5% от БВП, за промяна в делегираните бюджети, която да стимулира доброто качество, да осигури развитие на училищата, в т.ч. на малките училища в малките селища.

 

Нинова качи и декларацията в профела си във фейсбук.

 

Ето и пълния текст на декларацията.

 

В България, за българите, първият учебен ден винаги е бил празник. Поздравяваме всички с пожелание за успешна учебна година. Но в същото време не можем да не изразим нашите притеснения по повод на напрежението, породено от необмислени текстове в училищния закон. Правителството ни убеждава, че в системата всичко е вече спокойно.

Но какви са фактите?

Няма нови учебници! Ще се учи по нови програми със стари учебници.

Първокласници нямат буквар! Родинознанието изчезва. По програмата от първи до четвърти клас няма да се изучава българска история. Същият хаос е и с учебните програми след пети клас – нови програми със стари учебници.

Седмокласниците ще учат в една и съща година материала от две, поради чиновническа грешка.

Материал за цяла учебна година липсва и в програмата на днешните шестокласници.

В същото време от изискваните 19 държавни стандарта 8 не са готови! Но училищата и общините не са освободени от задълженията си по закона, които без стандартите ги изпълняват формално.

В едно и също училище ще завършат основно образование едновременно учениците от седми, осми и девети клас. Ще получат един и същи документ за различен обем оценявани знания.

 

За управленската безотговорност всеки ден ще плащат ученици, учители и родители

Ще учат едновременно различни випуски по различни програми.

Ние внесохме законопроект за отлагане влизането на закона с всички мотиви, които се потвърждават днес. Не го приехте! Упреквахте ни в какво ли не! Днес бягате от отговорност от това, което се случва в българското образование. Днес, когато хаосът е в ход, управленската безотговорност всеки ден ще изплащат ученици, учители и родители.

 

Продължава политика, която води българското училище до унизително състояние

Това е продължение на една политика, която последователно води българското училище до унизително състояние, до обричане на училища на упадък и закриване и фаворизиране на частните училища за обществена сметка. Тази политика има за резултат растяща неграмотност и апатия. На тази политика трябва да бъде сложен край!

И ние сме готови с алтернатива. Защото крайно време е държавата наистина да гарантира конституционните права и задължения на гражданите: както реализацията на правото на образование, така и задължителността на средното образование.

 

В нашия проект предвиждаме образованието да бъде приоритет чрез:

Средствата в бюджета за образование да бъдат 5% от БВП.

Промяна в делегираните бюджети, която да стимулира доброто качество, да осигури развитие на училищата, в т.ч. на малките училища в малките селища;

Мерки за развитие на училищната среда; стандарти за минимум информационно-технически, лабораторни и спортни средства за всеки ученик.

Подкрепа и грижа за българския учител:

Включване на учителската професия в списъка на регулираните; заплащане, зависещо от квалификацията и качеството на труда, а не главно от броя на учениците; бонуси за по-трудни условия на работа;

Подкрепа и грижа за децата и учениците:

– всяко дете да има реална възможност да учи и да се развива;

– да бъдат подпомагани талантливите деца;

Грижа за здравето на децата с осигуряване на превантивна лекарска, долекарска и дентална помощ.

Ако не осигурим високо образователно равнище на нацията, другите ни усилия ще бъдат без успех

Цялостна политика за утвърждаване и съхраняване на националното самосъзнание и култура като част от културата на Европа и на света.

Нашето разбиране е, че ако не осигурим високо образователно равнище на нацията, всичките ни други усилия ще бъдат без успех.

Още веднъж честитим първия учебен ден на всички ученици, учители и родители! Ние вярваме в опита, силата, творчеството и устойчивостта на българския учител, от който зависи бъдещето на децата на България.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!