Корнелия Нинова: Последователна позиция на БСП е, че управлението на Борисов беше задкулисие и корупция

Корнелия Нинова за скандала с НАП: Управляващите да признаят проблема и да се набележат конкретни мерки
Многократно сме внасяли конкретни сигнали. Очакваме органите да си свършат работата

„Нашата политическа позиция е последователна, еднозначна и вие я познавате в последните 5 години. За нас управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов беше задкулисие, паралелна държава и още през 2017 г. публично обявихме, че се крадат 10 милиарда лева. Последните 5 години многократно внасяхме конкретни сигнали до българската и европейската прокуратура за съмнения за корупция и искахме разследване по тези случаи. Оценката ни за управлението на ГЕРБ с премиер Борисов остава непроменена.“

Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова по повод ареста на Бойко Борисов.

„Що се отнася до юридическата страна, в следващите дни органите трябва да си извършат процесуално-следствените действия и да се запознаем с доказателствата. Очакваме да си свършат работата“, добави тя.

На въпрос дали тези арести се случват, за да замаскират нещо друго, Нинова отговори отрицателно.

„Ако имате предвид разговори за износ на оръжия за Украйна, за пореден път го казвам, категорично не.

Оръжия, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба, в това число и самолети – категорично не е позицията на „БСП за България“.

Ние няма да се съгласим с такова решение и няма да го подкрепим. Нашата позиция е, че това е пряко въвличане на България във войната. Не искаме да ставаме част от войната, искаме мир, преговори, спиране на военните действия и нормализиране на политическия, икономическия и социалния живот“, коментира Корнелия Нинова.

По темата за форсмажора вицепремиерът и икономически министър обясни, че по принцип Българската търговско-промишлена палата издава сертификат за форсмажор на българските фирми и го е правила други пъти. „За да пристъпи към такова действие, трябва да има акт на държавен орган – министър на икономиката или Министерски съвет. Аз смятам, че в този изключително сложен момент не бива министърът на икономиката еднолично да решава това“, каза Нинова.

По нейните думи изискуемият от закона път е извървян и процедурата по съгласуване с министерствата е приключила. „В Министерски съвет коментирахме този случай още преди да го внеса, запознах колегите с искането на бизнеса.

Всичко това се прави с една цел – да спасим и стабилизираме българската икономика и българските фирми. Обратното означава фалити, загуби на работни места, безработица и ниски заплати“ добави тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!