Корнелия Нинова предложи обща българска позиция за Македония с декларация на НС, подкрепена от всички парламентарни групи

Корнелия Нинова предложи обща българска позиция за Македония с декларация на НС, подкрепена от всички парламентарни групи
Главчев свиква извънреден председателски съвет, за да се обсъди предложението на „БСП за България“

„Ние лесно слагаме разделителни линии, но точно днес става въпрос за нещо, което стои над нас – националната сигурност на родината ни. Всички декларирахме готовност  за национално съгласие, когато става въпрос за България. Нека видим сега- дали тези думи могат да преминат в действия и да поставим на първо място и над себе си отечеството.“

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод събитията в съседна Македония и предложи да се приеме обща българска позиция, подкрепена от всички парламентарни групи. В отговор председателят на НС Димитър Главчев свиква извънреден председателски съвет.

Корнелия Нинова предложи  позиция:

Декларация

на Народното събрание на Република България

Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на вътрешнополитическата криза в Република Македония.

Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Това е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Очакваме президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират политическата криза до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

България е готова в рамките на предстоящото си председателството на Съвета на ЕС да работи за ускоряване на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!