Корнелия Нинова: Преизчисляването на пенсиите и помощта от 120 лв. не са взаимноизключващи се, а взаимнодопълващи се

Корнелия Нинова: Знаем какво трябва да се направи за справяне с АЧС
“Уважаеми български граждани и пенсионери, сигурно сте объркани какво се случва в парламента в последните дни и съвсем логично е така. Настъпи хаос.

В момента не се търси решение на въпроса и как да станат нещата, а се търсят виновни защо не стават.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Ние няма да си позволим да нападаме и да даваме оценки. Но бихме искали да е ясна нашата позиция от начало до край по няколко ключови въпроса. Не само за пенсионната система, а за държавността, правовата държава и парламентарната република.

Първо, необходима ли е актуализация? Спор, който се води вече седмици. За нас категорично – да. Заявили сме го на 12-ти април 2021г. Не вчера и не днес.

Актуализацията е задължителна, защото така се прави в правова държава, в която се уважава Конституцията и разделението ба властите. Когато има излишък в бюджета и допълнителни приходи тук е мястото, където трябва да се разпределят те по нов и различен начин.

от този, който е наложен досега. Няма никакво значение кой го прави, дали е уважаван служебен кабинет или неуважаван редовен. Няма никакво значение кой е премиер, ако мислиш за държавата и за правовата държава се прави така – актуалзиация на бюджета в Народното събрание, а не еднолично.

Второ, за парламентарната република. Когато ни бе даден третият мандат и разбрахме, че няма да можем да съберем мнозинство за редовен кабинет, отнасяйки се отговорно към състоянието на държавата на прага на три кризи, предложихме и на трите партии на протеста да се съберем и да направим мнозинство за актуализацията на бюджета.

Не се получи. Едни колеги отказаха да дойдат, други определиха тези срещи като излишен пиар за “БСП за България”. А то просто беше загриженост да не стане това, което стана. Предупредихме, че ако няма мнозинство за бюджета, ще стане хаос. Няма да могат да се гласуват единни предложения и има риск за държавата, не само за финансовата система на България. Защото плаващите мнозинства особено в такъв хаос са опасни за крайните решения, но все още имаме надежда, че крайното решение ще бъде добро. Да видим в следващите часове.

Позицията за преизчисляването на пенсиите на Българската социалистическа партия и на коалиция “БСП за България” в 43-то, 44-ото, 45-то и 46-то Народно събрание е само една и съща – преизчисляване на всчики пенсии със средноосигурителен доход за 2018 г.

Може сега да има нови партии, които да смятат, че това е правилният подход, но да е ясно, че нашата позиция е ясна от 43-то Народно събрание и че това е било обект на многократни дискусии в тази зала, защото сме го внасяли като предложение.

И този път не се прие. Уви, и при това Народно събрание. БСП през 2007 г. и 2008 г. е прилагала преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, каквото предлагаме и сега. Тоест ние не просто си го измисляме, правили сме го. И тогава той е довел до значително увеличение на пенсиите и до справедливо изравняване на разликите. Поне така е оценката за онзи период от експерти и синдикати. Ето защо като нещо вече е изпробвано и приложено от нас, ние твърдим, че то е работещо. Не за нашия пиар и авторитет, а за тези над 2 милиона българи, които би засегнало. Със съжаление им казвам, че и този парламент не прие това предложение на БСП. Ние ще продължаваме да го предлагаме, докато стане факт.

Затова следващата стъпка, която ние направихме, подкрепихме и няма да отстъпим от това е – ние приехме актуализацията на служебния кабинет, след като не беше приета нашата – 370 лв. минимална заплата, преизчисляване с 1 година трудов стаж с коефициент от 1.2 на 1.35 на пенсиите, вдигане на тавана за максималната пенсия.

Предложихме, гласувахме и подкрепяме увеличаването на майчинството за втората година, което да стане от 380 на 650 лв.

И подкрепихме

120 лв. помощ за последните 3 месеца на тази година заради ковид кризата като антикризисна мярка.

Г-н министър на финансите, това не са взаимноизключващи се решения. Това са взаимнодопълващи се решения. Едното представлява преизчисляване на пенсиите като трайна мярка, другото представлява антикризисна помощ като временна мярка. Всичко това от 1. X. 2021 г.

Големият въпрос е защо не искате да ги приложим и двете. Няма тепърва да агитирам колко е необходимо и колко възрастните хора в момента са засегнати, колко им е скъп токът, хлябът и лекарствата. Това е факт. Само ще ви кажа, че е възможно. Тези две мерки не са взаимноизключващи се, те са взаимнодопълващи се и напълно възможни, ако служебният или който и да е кабинет се стегне и си събере приходите. Ако ограничи кражбите така, както служебният кабинет декларира и започна да прави. И ако се следва политиката, която водите от лятото насам за увеличаване на събираемостта. Пари за тези две мерки ще има до края на годината. Важно е воля дали има.

Вчера Бойко Борисов заплашил, че ако това се случи, на България ще бъдат наложени санкции, не разбрахме за какво. Г-н Борисов, подобно и много по-тежко е положението в редица европейски държави и там не налагат санкции, а водят отговорна и държавническа политика към народите си в условия на криза.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!