Корнелия Нинова: Производство, доходи, сигурност- да бъдат националните ни приоритети

Корнелия Нинова: Производство, доходи, сигурност- да бъдат националните ни приоритети
Корнелия Нинова: ГЕРБ едно говорят, друго правят. Предпочитам истината в очите

„Стига с това лицемерие! ГЕРБ едно говорят, друго правят. Предпочитам истината в очите!”. Към това призова управляващите председателят на БСП Корнелия Нинова в сутршния блок на БНТ. И се аргументира, започвайки от темата за председателството на ЕС. „Можем да имаме национално съгласие по важни теми като бъдещето на България в Европа и председателството на ЕС. Мисля, обаче, че тази идея може да се поразклати по пътя на нейната реализация”, коментира Нинова и изтъкна доводите си: „Имаме представени пет сценария за развитието на ЕС оттук нататък. В България правителството няма анализ по тези 5 сценария, каква позиция ще има страната ни- а ние ще председателстваме. Настояваме тези сценарии да се оценят. Нашата позиция е да не допускаме разделението на Европа на групи държави – на по-бързо и по-бавно развиващи се”, обясни тя и допълни, че темата трябва да се внесе в парламента и всички политически сили да изразят мнението си, за да се вземе национално решение. „Към момента има мълчание от правителството, отбеляза тя.

Правителството все още няма национални теми, които да бъдат поставени пред Европа. Ние имаме три предложения

„Ние би трябвало да поставим, освен общоевропейските теми, и няколко национални, важни за нас, и да ги извоюваме за България. В момента правителството няма такива, но ние предлагаме три – икономика, производство, малък и среден бизнес с данъчни облекчения. Втората голяма тема е социалната – бедността, доходите, неравенствата. Третата тема е сигурността – вътрешна и външна”, посочи лидерът на БСП.

Нинова заяви, че след проведени разговори с министри, приоритетите на държавата ни ще бъдат предложени едва през септември – октомври. „Според нас това е късно, а трябва да стане до края на лятната сесия на парламента. Още повече, че всичко е подготвено  от Деница Златева в служебния кабинет, но се бавят, защото загубиха време да създават ново министерство на председателството. Не предлагат политики, обсъждат се плочките в НДК. Това е несериозно!”, възмути се тя.

Никой не знае какво прави правителството за сигурността на хората

По темата сигурност в Европа и България, Нинова заяви, че Дъблинското споразумение не е работещо. „Обсъжда се промяната му в посока да се приемат квоти за всяка държава и Чехия обяви, че няма да приема такива, а ЕС посочи, че спира евросредства за тези, които не приемат квотите.

Тоест проблемът се задълбочава. Ще питаме в парламента каква е българската позиция по този въпрос. Ние обаче нямаме и никаква яснота- какво прави правителството”, каза лидерът на левицата и даде пример и със 160 млн. евро, отпуснати от Европа за сигурността  още през миналата година. „Борисов се хвалеше с това и казваше, че който докара и един лев повече от него, щял да го поздрави. Десет месеца по-късно, от тези пари няма нито лев, реализиран за българска сигурност”, каза Нинова. По думите й, Европа помага, но ние нищо не правим. „Вижте в какво състояние е границата. 21 км ограда още не е изградена. От двуредова я направили едноредова, некачествена”, каза лидерът на БСП.

Тя отбеляза, че всички са изразили съгласние, че хората са най-важният елемент от национаната ни сигурност. „От МВР и от МО на КСНС казаха следното: За МВР искат поне още 1000 души, защото не им стигат, а министърът на отбраната говореше за 5000. Освен това в МВР от 4 г. нямат униформи, обувки, бензин. Всички казахме на КСНС, че това трябва да се осигури. Попитах министъра на финансите- дали ще отпусне 300 млн., за да гарантираме минимума на тази сигурност. Той заяви: Не, няма! Питах дали ще увеличи процента от БВП за отбрана и за МВР догодина и по-догодина.

Отговорът бе същият. И тук се получи разминаването”, коментира Нинова. Тя заяви, че не е съгласна с този стил на политика – за пред хората да се говори едно и в същото време да се знае, че няма да стане. Тя даде и друг пример – с бежанците. „Преди седмица казваха, че бежанският поток е сведен до минимум, че няма натиск на границата. Три дни след това става катастрофата с буса, с нелегалните мигранти. Два дни след това в Сандански хващат пак бежанци, на сръбската граница също. Защо трябва да казваш, че няма проблем. Кажи, че има проблем и ще го решим по този и този начин”, посочи Нинова и изрази своето несъгласие с подобно лицемерие.

Корнелия Нинова изтъкна, че  левицата е внесла в парламента предложение за промяна, свързана с така наречения маловажен случай в НК и НПК. „Стои някъде по бюрото на г-н Главчев и няма движение. Това бе и едно от основанията за неговата оставка – да не се казва, че това е голям проблем и да не се придвижва предложението, защото смяташ, че опозицията е по-активна”, обясни Нинова. Тя даде и друг пример, с делото „Наглите”.

„Цветанов ходи по студиата и буквално плаче за проблема, а той трябва да се реши. Ние, от БСП, сме внесли законово предложение да отпаднат основанията, на база на които, тези хора могат да бъдат пуснати предварително”, обясни тя. Нинова констатира, че политическият егоизъм на ГЕРБ надделява над желанието да се реши проблема.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!