Facebook

Корнелия Нинова: Решението на Главчев беше неизбежно. Горчив урок

Корнелия Нинова: Решението на Главчев беше неизбежно. Горчив урок „БСП за България“ ще бъде гарант за правовия ред и свободата на мнения

Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и правилно. Но днешното решение е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство.

Урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция, че е нормално да бъдем на различни мнения, защото представляваме тук различни групи от българското общество, че е нормално да има свобода на словото и взаимно уважение на различните позиции. Но краят на председателството на г-н Главчев е и възможност за ново начало.

То е предизвикателство пред всички нас, то е тест за политическа зрялост – дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма, дали сме готови дебатът тук да стане дебат по същество и с аргументи, дали сме готови да възстановим конституционни принципи, че в парламентарната република върховният орган на управление е парламентът.

И изпълнителната власт, от когото и да се представлява тя, се излъчва от този парламент и се контролира от него.

Дали сме готови да гарантираме, не само в тази зала, а в цялото българско общество, свобода на мнения, на различия и взаимно зачитане на тези различия.

Пред това сме изправени днес. Дано с тези няколко изречения, които четем от сутринта, да прекратим сегашния стил на работа на парламента. Чухме сутринта, че БСП иска да събаря държавата.

Не! Искаме да възстановим принципите на правовата държава, на Конституцията и на държавността. Може би наистина губим от това, което се случи, но печелим правовия ред и демокрацията.

Ние, от „БСП за България“, ще бъдем гарант за това и най-вече българските граждани да бъдат свободни да имат мнение, да го отстояват и да се борят за своите позиции.

Вярвам, че ние, като политическа класа, ще сложи началото на това, ще променим тона и ще издигнем парламентаризма във висша форма на управление на Република България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!