Facebook

Корнелия Нинова след срещата с ГЕРБ: Алтернативата реална, коалицията невъзможна, съгласието под условие

Корнелия Нинова след срещата с ГЕРБ: Алтернативата реална, коалицията невъзможна, съгласието под условие Корнелия Нинова: С ръководството на ГЕРБ разговаряхме по няколко теми и резултата мога да обобщя така: коалиция е невъзможна, алтернативата е реална- в лицето на БСП, съгласие по национални теми- при едно условие.

Моля да се спрат внушения и спекулации, че е възможна коалиция- управленска, обща между двете партии. За нас това не е възможно по две причини: разминаването в програмите и второ – заявихме се като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха. Не е възможно да предадем тези хора и часове, или дни по-късно да направим общо управление с ГЕРБ. Нашата политика за промяна продължава.

Алтернативата е реална. Запознахме ръководството на ГЕРБ с нашите политики, които ще отстояваме още от следващата седмица.  Готови сме за внасяне в Народното събрание на 10 закона, които представляват предизборната ни програма в реално изпълнение, като законотворчество в парламента.

Първо – доходи и бедност. Още от първите дни внасяме и започваме дебат за преизчисляване на пенсиите, компенсация на доходите във връзка с увеличение на природния газ и повишаване на цените, обвързване на майчинството с минималната работна заплата, повишаване на енергийните помощи.

По темата образование – готови сме и внасяме алтернативен проект за изменение на закона за училищно и предучилищно образование така, както сме обещали в кампанията – един учебник, връщане на средствата в държавните и общинските училища. По темата икономика – всички обещания под формата на закони за подпомагане на  българския малък и среден бизнес – промени в действията на Банката за развитие, закон за храните за подпомагане на българското производство, закон за публичните предприятия. Всичко това е готово и го внасяме веднага.

По отношение на престъпност, корупция и борба с корупцията- внасяме отпадането на маловажен случаи в Наказателния кодекс и промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Намаляване на възможността за връщане на безкрай пъти на дела. Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество още от първия ден и ние сме алтернативата на ГЕРБ.

Съгласието под условие е по две теми. Постигнахме разум, че трябва да търсим съгласие между всички политически партии в България. Това е председателството на България на ЕС и национална сигурност – вътрешна и външна. За нас успешното председателство на България е изключително важно, но поставихме и теми, които би трябвало по време на председателството  да се поставят от страна на България, като национален приоритет и те са: трудови и социални права на европейските граждани, младежка безработица, регионални различия, продължаване на кохезионната политика, приемането на България в Шенген поради изпълнението на условията- т.е. председателството да бъде използвано, за да може България да постави на дневен ред и важните за нас национални въпроси. Условието за такава подкрепа е едно – цялото това съгласие да се случва в българския парламент.

Припомних на г-н Борисов случаи от предишно Народно събрание, когато ние поставяхме въпросите, поискани днес от тях за дебат – Брекзит, Европа на две скорости и други, и тогава правителството отхвърляше тези опити на опозицията да прехвърли дебата в парламента. Правителството взимаше решение, а парламентът само ги изпълняваше.

Поставихме условия, ако са съгласни, в парламентарна република, парламентът да е мястото, където се постига това съгласие, дебатът да се води тук, решенията по председателство и национална сигурност да се взимат в залата с общо съгласие между всички парламентарно представени партии и с общ  документ – декларация, решения. Има такива документи в работата на парламента, които изразяват национална позиция и национално съгласие. Те приеха това – да се промени този стил на правене на политика и да се прехвърли тежестта по вземането на решения в парламента.
Източник: bsp.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!