Корнелия Нинова: Стискам ръка на арх. Дора Иванова, която даде на всички ни урок по българщина

Корнелия Нинова: Стискам ръка на арх. Дора Иванова, която даде на всички ни урок по българщина

„Днес стискам ръка на арх.Дора Иванова, която даде на всички ни урок по българщина. Когато дойде при мен, преди две години, беше отхвърлена от всички институции. Подадохме си ръка, за да спасим паметника Бузлуджа“, пише  във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Срещнахме се с арх.  Георги Стоилов, който се съгласи да отстъпи авторските права. Поискахме от Министерския съвет или собствеността, или ползване за 10 години с една цел – да спасим паметника от разруха и да го съхраним за бъдещето. И се развихри чудовищна кампания на омраза към БСП, и отрицание на културно историческата стойност на Бузлуджа.

Естествено, правителството на Борисов отказа“, припомня тя. Нинова припомня, че остатъците от дясното поискаха да го взривят,  бизнесмени го пожелаха, за да правят пари. „Обществото ни се раздели на комунисти и антикомунисти.

Дора си тръгна омерзена. Но се върна днес. И същите управляващи, които ни изгониха преди две години, сега се хвърлиха да спасяват паметника. Защо? Защото българската архитектка се върна в Европа“, пише още Корнелия Нинова.

„Поздравяваме водещата организация за културно наследство „Европа Ностра“(„Нашата Европа”),че оцениха стойността на Бузлуджа. Споделяме тяхното мнение за изключително модерната архитектура и разочарованието им от нейното окаяно състояние. Европейските експерти оценяват паметника като част от политическата памет на България и на Европа, поради което нейното опазване е от европейско значение.

Показателна история за низшите български политически страсти и висшите исторически културни и духовни ценности. И чудесен урок, който едно крехко момиче даде на всички ни – урок по българщина. Дора, стискам ти ръка“, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!