Корнелия Нинова: Страхът на Борисов от разкрития роди идеята за анкетна комисия за самолетите

Корнелия Нинова: Страхът на Борисов от разкрития роди идеята за анкетна комисия за самолетите

Подкрепяме твърдо президента за разследване на политическия елит

„Страхът на Борисов от президента Радев за реална борба с корупцията и подкрепата, която получава и от нас, да се стигне до край – да се водят разследвания и да се търси отговорност на политическия елит за всичките години на прехода, е това, което продиктува анкетната комисия в парламента за самолетите.”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция по повод намерението на управляващите да бъде направена анкетна комисия, която да провери фактите около решението за осигуряване на финансов ресурс за превъоражаване на армията и избор на нов военен самолет.

„Крайно време е политически фигури, специалисти и професионалисти, не с думи, а с действия да доведат битката с корупцията по високите етажи до край. До тук бяха приказките”, каза Нинова. Тя добави, че анкетната комисия за президента Радев ще изглежда като „Борисов – 3”, разследва „Борисов – 2”.

„На мен ми звучи като виц.” Тя обясни, че комисията, която е извършила подреждането на офертите за закупуване на въоръжение е назначена от кабинета „Борисов – 2” и министърът на отбраната му Ненчев. Нинова добави, че служебният кабинет не е взел окончателно решение, а само е разгледал подредбата на офертите. Тя припомни още, че на 23 юни в Брюксел, Борисов пред премиера на Швеция заявява, че започват преговори с „Грипен”. Вчера, седмица по-късно, ГЕРБ обявяват, че искат анкетна комисия със съмнения за корупция по това решение и с намек за натиск от президента.

Корнелия Нинова към полицаите: Не спирайте, имате право

„Полицаите са в пълното си право да протестират и имат много основания за това. Надявам се да не спрат след днешното арогантно отношение на правителството към тях. Не приемаме премиерът Борисов да прехвърля отговорности, защото трима министри от ГЕРБ управляват години МВР –Цветанов, Бъчварова и сега Радев”, каза Нинова по темата за полицейските протести.

Тя беше категорична, че състоянието на МВР в момента се дължи на техните промени в законите и най вече на реформата „Бъчварова”.

По повод думите на министър Радев пред полицаите, че не иска да му се поставят ултиматуми, а аргументи за исканията им, Нинова прочете част от доклад, подписан от самия Радев и представен пред КСНС: „Необходимо е да се предвиди увеличение на основните месечни възнаграждения на служителите от МВР с процент, равен на съотношението на нарастването на МРЗ, спрямо базата от предходната година”, и иска 300 милиона лева, същият министър, който днес търси аргументи от полицаи.

Нинова продължи с документа, подписан от министъра, според който:

Ограниченият бюджет ще доведе до непълно обезпечаване на структурите необходими за пълноценно изпълнение на функциите им.

Трето, необезпечени са редица потребности, като доставка на леки автомобили, компютърна техника, програмни продукти, защитни средства, облекло, техническо оборудване и обзавеждане. За пресичане на престъпления против личността и собствеността на гражданите е необходимо отпускането на допълнителни финансови средства за командировки на служители, за гориво, консумативи техника и резервни части.

Ограниченият бюджет на МВР ще доведе до непълно обезпечаване на реалните материални потребности на структурите, недостатъчното кадрово обезпечаване, включително дефицит на опитни кадри, водят до прекомерна натовареност на състава и компромиси в изпълнението и в контрола на дейността.

Всички тези проблеми, свързани с недостатъчния административен капацитет, финансово и техническо осигуряване, както и ниското заплащане, имат за резултат демотивация на личния състав”, прочете част от документа Нинова. „Ето му ги аргументите, които днес той очаква от полицаите, подписани от него”. Лидерът на БСП посочи още и казаното от премиера, че на тях им било съдено да събират много пари и да плащат стари дългове, но понеже ги плащали, нямало пари за МВР.

„Къде му е излишъкът от 2 – 3 милиарда лева, за който постоянно говори? Но в доклада пише още нещо:

Забави се и възлагането на обществени поръчки и големият брой неуспешни процедури по Закона за обществените поръчки, финансирани със средства на ЕС и други международни програми през 2017 г., може да доведе до неизпълнение на заложените в националните програми резултати. Особено висок е рискът от загуба на средства по проектите, финансирани в рамките на Механизма за спешно подпомагане”, това са онези 160 милиона лева, с които се хвали. Ето му ги парите. И неговият министър си признава, че не ги усвояват  за МВР”, посочи Корнелия Нинова.

Тя прочете и част от политическата програма на ГЕРБ, според която те обещават попълване на щата на разследващите полицаи с нови 2000 щатни бройки и осигуряване на още 6000 полицаи. Лидерът на БСП заяви, че днес на преговорите управляващите са обяснили, че това няма да стане, а че дори трябва да се съкращават хора в МВР, за да може да функционира структурата.

Нинова припомни и, че след последното заседание на КСНС само тя изрази резерви по темата МВР, че нито ще има нови назначения в структурата, нито ще им бъдат увеличени заплатите, защото финансовият министър ясно е показал, че няма да отпусне средства за МВР.

Лидерът на БСП добави още, че в протокола от КСНС е упоменато, че до 30 юни трябва да са разработени конкретни планове за попълване на недостига от личен състав, мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж. „Днес правителството обясни на полицаите, че и това няма да стане, затова казвам на полицаите да не спират, защото имат право.

Носят едни униформи от пет години и имат заплати по 600 лева и си купуват кубинките. Какво искаме от тази система, да пази сигурността?”, заключи Корнелия Нинова.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!